Бившият енергиен министър на ГЕРБ Теменужка Петкова може да бъде

...
Бившият енергиен министър на ГЕРБ Теменужка Петкова може да бъде
Коментари Харесай

Теменужка Петкова може да бъде дадена на прокурор

Бившият енергиен министър на ГЕРБ Теменужка Петкова може да бъде дадена на прокурор поради неналичието във ведомството на подписаната от нея и президентът на " Газпром " Алексей Милер през 2017 година пътна карта за развиване на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на разпоредбите на Европейски Съюз.

Документът бе изтънчен от " Републиканци за България " по Закона за достъп до информация, само че още преди този момент служебният министър на енергетиката Андрей Живков сподели, че не е намерил подобен документ в завещаната му от Петкова каса, оповестява „ Медиапул “.
 Булгартрансгаз ще даде документи на Комисията по проверката, само че Петкова желае гаранции за сигурността Булгартрансгаз ще даде документи на Комисията по проверката, само че Петкова желае гаранции за сигурността
Ще предоставим информацията от „ Булгартрансгаз “, само че държим да получим отговор на кое лице и по какъв начин ще бъде обезпечено опазван...

Живков сподели, че през днешния ден е издал заповед за търсене на въпросната пътна карта, само че такава не е открита на никое място в министерството или измежду документите на Българския енергиен холдинг и дъщерното му сдружение " Булгартрансгаз ", което действително ръководи газопреносната мрежа на страната. Въпросната пътна карта се споменавала единствено в някакъв различен документ, само че от самата нея и подписаното от Петкова и Милер съглашение нямало и диря.

На 3 юни 2017 година от пресцентъра на енергийното ведомство оповестиха, че Петкова и Милер са подписали пътна карта, според която двете страни ще проучат въпроса за развиване на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на разпоредбите на Европейски Съюз. Зад тази обща дефиниция тогава бе разчетена сделка за работа по реализацията на втора тръба от газопровода " Турски поток " до България.

Около година по-късно - през есента на 2018 година, Петкова изиска от Народното събрание да утвърди смяна на енергийната тактика на България, с цел да може в нея да влезе планът за така наречен газов хъб " Балкан ", част от който бе и планът за продължението на " Турски поток " през България.

Транзитният газопровод стремително бе построен от " Булгартрансгаз " със заем от изпълнителя – саудитската " Аркад ", а настрана взе други заеми на по-ниски лихви за предварително заплащане на строителя на " Балкански поток ". Така при малко над 6 млн. лева отговорности при започване на 2019 година, когато стартира градежът на тръбопровода, през днешния ден газовият оператор е с задължения за 2.6 милиарда лева, колкото е инвестицията в оборудването.
 Готви се правосъдно дело поради отчета на Теменужка Петкова за 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй Готви се правосъдно дело поради отчета на Теменужка Петкова за 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй "
Ще има правосъдно дело поради отвод на енергийния министър Теменужка Петкова да даде своя отчет, въз основата на който Министерски съв...

Живков уточни още, че осъществен от неговия екип разбор на финансовия модел на " Балкански поток " сочи, че не е изискан.

" Отказали сме се от сигурни доходи за 1.350 милиарда лева до 2030 година от остарелия директен контракт с " Газпром " и сме задлъжнели с толкоз за реализацията на плана, а е можело това да стане с приходите от таксите ", уточни служебният енергиен министър.

По думите му решението за построяването на газопровода не е далновидно поради това, че от началото на 2030 година Европейският съюз не разрешава потреблението на фосилни горива, какъвто е природният газ.

Той сподели, че сигурно планът няма да се изплати за 10 години, както твърдеше Теменужка Петкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР