Бившият енергиен и икономически министър от кабинета Станишев Румен Овчаров

...
Бившият енергиен и икономически министър от кабинета Станишев Румен Овчаров
Коментари Харесай

И на втора инстанция Румен Овчаров е виновен за концесията на мини Бобов дол

Бившият енергиен и стопански министър от кабинета " Станишев " Румен Овчаров още веднъж е наказан на две години условно поради концесията на мини " Бобов дол ". Решението е на апелативния спецсъд и не е дефинитивно. На първа инстанция Овчаров, само че втората анулира присъдата като понижи вредите за страната от 16 млн. лева на 2,5 млн. лева и постановява четири години изпитателен период и възбрана да заема държавна служба за три години.

Заедно с Овчаров обвинени са тогавашната му заместничка Анна Янева и Пламен Евтимов – изпълнителен шеф на мини " Бобов дол ". Янева е оправдана, а Евтимов е наказан също на две години условно.

Отпреди Европейски Съюз

Сделката, поради която бе упрекнат Овчаров, е от 2006 година Тогава активите на държавната " Мини Бобов дол " са отдадени на сдружението " Ораново " посредством контракт за наем. Така са трансферирани изключителните права за рандеман, превозване и продажба на въглища от рудник " Бабино ". Това е станало в нарушаване на Закона за концесиите, тъй като не е извършена открита тръжна процедура. Частната компания " Ораново " не е тествана дали има нужните механически, управнически и финансови благоприятни условия за този бизнес. В последна сметка това е довело до разкриване на произвеждане по неплатежоспособност на " Мини Бобов дол ", счита прокуратурата.

Според държавното обвиняване на бюджета са нанесени вреди от 24 млн. лева Съдът обаче на два пъти поправя сумата, въпреки да призна Овчаров за отговорен. Първата инстанция одобри, че вредите са в размер на 16 млн. лева, а втората – малко над 2,5 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР