Бившият депутат от Великото народно събрание и бивш заместник-началник на

...
Бившият депутат от Великото народно събрание и бивш заместник-началник на
Коментари Харесай

Почина изтъкнат наш политик и даржавник от близкото минало

Бившият народен представител от Великото национално заседание и някогашен заместник-началник на Първо основно ръководство на Държавна сигурност ген. Тодор Бояджиев е умрял през вчерашния ден на 83-годишна възраст, оповестиха околните му.

Генерал Тодор Бояджиев е роден на 10 октомври 1939 година в Карнобат. Завършва гимназия в Бургас, а по-късно и радиоинженерство в МЕИ-София.

Работил е повече от 30 години в българското разузнаване. Започнал като лейтенант шпионин, стига до заместник-началник на Първо основно ръководство на Държавна сигурност.

През 1990 година става първият основен секретар на Министерство на вътрешните работи и получава генералско звание. Паралелно с кариерата си на шпионин е заместител търговски представител на България в Съединени американски щати и пълномощен министър в задачата ни към Организация на обединените нации в Ню Йорк.

С декрет на губернатора на Оклахома е почетен дипломат на благосклонност на щата. Депутат в 7-ото Велико национално заседание и 39-ото Народно заседание.

Автор е на повече от 10 книги за разузнаването, някои от които издадени на съветски и британски език. За книгата " Ким Филби - Разузнавача - Човека " е награден с съветския орден Ветеран на студената война. Доктор хонорис идея и почетен професор.

Поклонението ще бъде на 29 ноември, вторник, от 14:30 на Боянските гробища.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР