Бившият депутат от Великото Народно събрание и бивш зам.-началник на

...
Бившият депутат от Великото Народно събрание и бивш зам.-началник на
Коментари Харесай

Отиде си разузнавачът ген. Тодор Бояджиев

Бившият народен представител от Великото Народно заседание и някогашен зам.-началник на Първо основно ръководство на Държавна сигурност ген. Тодор Бояджиев е умрял през вчерашния ден на 83-годишна възраст, оповестиха негови близки, съобщи Дир.бг.

 

Генерал Тодор Бояджиев е роден на 10 октомври 1939 година в град Карнобат. Завършва гимназия в Бургас, а по-късно и радиоинженерство в МЕИ-София. Работил е повече от 30 години в българското разузнаване. Започнал като лейтенант шпионин, стига до зам.-началник на Първо основно ръководство на " Държавна сигурност ".

 

През 1990 година става първият основен секретар на Министерство на вътрешните работи и получава генералско звание. Паралелно с кариерата си на шпионин е зам.-търговски представител на България в Съединени американски щати и пълномощен министър в задачата ни към Организация на обединените нации в Ню Йорк. С декрет на губернатора на Оклахома е почетен дипломат на благосклонност на щата. Депутат в 7-то Велико народно събрание и 39-то Народно събрание.

 

Автор е на повече от 10 книги за разузнаването, някои от които издадени на съветски и британски език. За книгата " Ким Филби - Разузнавача - Човека " е награден с съветския орден Ветеран на студената война. Доктор хонорис идея и почетен професор.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР