Бившият депутат Димитър Горов, който днес има близо 500 овце,

...
Бившият депутат Димитър Горов, който днес има близо 500 овце,
Коментари Харесай

Депутатът, който стана овчар

Бившият народен представител Димитър Горов, който през днешния ден има близо 500 овце, почнал с 230 преди две години

Още по тематиката
Осем години по-късно: Какво се случи с тогавашните млади очаквания на Българска социалистическа партия и ДСБ

Къде са в този момент хората, на които през 2009 година им предващаваха сполучлива кариера
1 сеп 2017
Още по-наляво

Предконгресно и предизборно в Българска социалистическа партия се сетиха за " обществената правдивост " и " разпределението на тежестта на рецесията "
24 фев 2012 Да пратиш пари за самолетен билет на пастир, отишъл на гурбет в Чехия, с цел да се върне във плантация в Ловешко... Звучи куриозно, само че е реалност. Това се случи на някогашния народен представител от Българска социалистическа партия от региона Димитър Горов, който от две години отглежда овце.

Битието дефинира съзнанието

" Най-големият гняв е с служащите. Много е мъчно да намериш подобаващи хора, които и да задържиш ", споделя той и потвърдил на собствен тил Карл Маркс във фразата " битието дефинира съзнанието ", прецизира: " Вече не бих защитавал в никакъв случай хора, които стоят на борсата или просто висят на обществената система. "
Откакто се е заел с този бизнес, е сменил няколко фамилии, които наема да се грижат за животните. Едни от тях разкрил да играят на ротативките в Ловеч, а постоянно, когато настъпи сезонът да се берат гъби или портокали в Гърция или ягоди някъде другаде, остава без служащи, тъй като отпътуват на гурбет. " Плащам им колкото е допустимо в бранша, тъй като въпреки всичко сметката би трябвало да ми излезе, само че парите са прилични. Разходи нямат - живеят във фермата, не заплащат консумативи, даже за телефон ", споделя той.
Веднъж му се случило и да освободи служащи. Наел хора, които преди този момент са гледали крави. " Извеждаха животните на паша късно, прибираха ги по-рано, а овцете в горещините не пасат и се връщаха гладни. Това се отразяваше и на агненето ", споделя Горов.
Освен на разбирането му за поддръжката на хората, които са на помощи, персоналното му включване в преместването на балите се е отразило и на формата му - разделил се е с трийсет кг персонално тегло спрямо прохождането му в огромната политика.
Невероятно е по какъв начин досегашният депутат, който седем години търка банките в постройката на площад " Народно заседание " в столицата, през днешния ден приказва за обори, наемане на пасища, цени на царевица и количества бали плява и не спи по цели нощи, с цел да мисли от кое място да наеме хора и по какъв начин да се оправи със странни условия на бюрокрацията. Като да вземем за пример всяка година да се записват още веднъж един по един номерата от документите на овцете. При стадо от близо 500 животни и единствено един служащ, който може да продиктува числата, тъй като останалите не ги познават, си е главоболие.
" Сега като се замисля, не знам от кое място научих толкоз неща за фермата, в случай че нямам никакъв опит. Чета доста всевъзможни материали в интернет, запитвам и ветеринарите, както и опитните овчари. Вече знам, че са две групи - най-хубавите са от Разградско и да си намеря оттова един път ми оказа помощ някогашен сътрудник от Движение за права и свободи, а другите са от старите цигански родове, които още по времето на социализма са се занимавали с овцевъдство. И в двата случая отношението към животните е образувано преди 10 ноември, по-късно няма от кое място да се научи. "
" Нямах никакъв опит, с изключение на спомените от времето, когато помагах на баба ми и дядо ми ".

Фотограф: Капитал
Пари - стока - сложни пари прим

Другите кахъри са свързани с пазара. Породите на овцете му са българските средностаропланиска и реплянска - " планински животни, които могат да живеят в Предбалкана ", и се отглеждат най-вече за месо. В България обаче агнешко се яде единствено към Великден и Гергьовден - " след 24-25 май всичко замира до есента, когато за коч байряма се търсят към шестмесечни животни ". Горов споделя, че производството на месо може да се провежда и три пъти за две години, т.е. да има три пъти агне да вземем за пример, в случай че има пазар. В момента текат договаряния за експорт към Турция, където е най-лесно поради по-малките транспортни разноски и относително спокойната геополитическа конюнктура спрямо Близкия изток. Затова към този момент някогашният народен представител продава най-вече в България. Догодина мисли да включи и произвеждане на мляко и малко сирене, само че за задачата би трябвало да купи овце от друга порода.
" Вълната пък напряко я изгорихме тази година. Три лв. на овца коства подстригването, а я изкупуват по лев, в случай че не е изпрана и чиста. Сметката не излиза. " " Бизнес със стадо под 100 глави не е бизнес, а персонално стопанство ", повтаря няколко пъти Горов и има причини - грижата за животните е 365 дни в годината, при по-малко добитък не можеш да си позволиш да наемеш хора, а не наемеш ли хора, си толкоз зает в всекидневието, че не можеш да вземем за пример да се занимаваш с кандидатстване по планове, подаване на документи за дотация и други А без тези средства, които са малко, само че разнообразни и могат мъдро да се употребяват - за поддържане на българската порода (само 10 000 са животните от този генофонд в страната), за грижата за общинските пасища, сметката най-после ще излезе " нула на нула ". Тезата на " Позитано " 20, че " зърнарите " са глезените деца на земеделската политика в България, не стартира от Горов, само че той я изпитва на гърба си.
Дори при сегашните условия обаче едно семейство би могло да живее обичайно с приходите от неговото стадо. Инвестициите съгласно проектите му ще стартират да се изплащат сред петата и седмата година. За да купи животните през 2015 година, му помогнали две неща - спестяванията от депутатската заплата и заем. Първоначално взел 230 овце от познати, към тях оставили и 120 от агнетата, които след това се появили, докупил и още към 130 животни. Целта му е да стигне до към хиляда, не повече.

По-добрият избор

" Предишното ми амплоа доста ми оказва помощ - знам най-малко 200 индивида, от които мога да купя фураж ", прави оценка той Дали се е случвало да му оферират документите му да мине през тъкмо избрани консултанти или да даде нещо в подмяна на по-бърза услуга? " Хе-хе, няма по какъв начин да стане при мен това, тъй като всички ме познават в Ловешко. " Въпреки това през първата година не взел дотация, тъй като била сбъркана една цифра от банковата сметка и парите пристигнали по-късно. Има и други непредвидени битови трудности: " Купих камион от един човек, само че не го прехвърлихме, а той пък умрял. Съпругата му пуснала колата за търсене и в КАТ светна като крадена. " Или: " Сутринта ми се обади един от служащите, че ифата не запалила. Трябва незабавно да я ремонтираме, тъй като прогнозата за времето в този момент е удобна, с цел да отиде да купи фураж. Фермата не е толкоз огромна, че да имам и пространства, в които да запазвам храна за животните за цялата зима. " Всяка седмица пътува най-малко по един път тези 150 км от София, където живее поради фамилията си (има две дребни деца, а брачната половинка му оглавява пресцентъра на БСП), до ловешкото село Пресяка и стои няколко дни там. Има и малко пчелни кошери за наглеждане.

" Знам, че звучи доста смешно " депутатът, който стана пастир ", само че в случай че искаш да знаеш за какво се захванах с това занятие - то е перспективно, почтено и мъчно някой може те упрекна, че правиш спекулация ", споделя Димитър Горов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР