Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън предупреди за тежки

...
Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън предупреди за тежки
Коментари Харесай

Хилари Клинтън: Изтеглянето на САЩ от Афганистан ще има тежки последици

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Хилари Клинтън предизвести за " тежки последствия " от решението на президента Джо Байдън да изтегли американските войски от Афганистан.

Хилари Клинтън съобщи пред Cи Ен Ен, че има риск талибаните - ислямистката група, свалена през 2001 година от американската инвазия - да поемат контрола над страната, като върнат с нова мощ гражданската война и потоците от бежанци.

Съединени американски щати оповестиха, че задачата им е да завършат изтеглянето на войските си до 11 септември.

Талибаните правят в последно време от ден на ден офанзиви.

„ Това назоваваме циничен проблем “, сподели Клинтън пред Cи Ен Ен. " Има последици, както планувани, по този начин и неволни от оставането и напускането ", сподели тя.

Клинтън, сходно на Байдън е демократ, мощно подкрепящ намесата на Съединени американски щати в Афганистан след атентатите от 11 септември през 2001 година

В момента минимум 2500 американски бойци са ситуирани като част от 9600-членната афганска задача в НАТО.

Президентът съобщи, че изтеглянето на Съединени американски щати е целесъобразно, защото американските сили са подсигурили, че страната към този момент не може да бъде база за непознати джихадисти, които възнамеряват скрит план против Запада.

Клинтън беше безапелационна, че евентуалният колапс на афганистанското държавно управление и вероятно вдишване на властта от страна на талибаните може да докара до нова революция.

Тя съобщи, че е значимо да се защитят " хилядите афганистанци ", които са работили със Съединени американски щати и НАТО по време на спора, и сподели, че би трябвало да бъде основана обширна визова стратегия, която да обезпечава протекция на всички бежанци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР