Бившият държавен секретар на Съединените щати Колин Пауъл почина на ...

Бившият държавен секретар на Съединените щати Колин Пауъл почина на

Covid-19 отне живота на бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл

Бившият държавен секретар на Съединените щати Колин Пауъл умря на 84 години след усложнения от COVID-19.

" Генерал Колин Л. Пауъл, някогашен държавен секретар на Съединени американски щати и ръководител на Обединения щаб на щабовете, умря тази заран заради усложнения от Covid 19 " , заяви семейство Пауъл във Facebook.Близките му оповестяват , че той е бил изцяло имунизиран .

" Искаме да благодарим на медицинския личен състав от болница " Уолтър Рийд " за грижата им. Изгубихме незабравим и любящ брачен партньор , татко , дядо и популярен американец " , написаха от семейството.

Колин Лутър Пауъл е роден на 5 април 1937 година От 2001 до 2005 година той служи при държавния глава Джордж Буш като 65-и държавен секретар на Съединени американски щати , първият афроамериканец, заемал тази позиция.

Първият негър държавен секретар на Съединените щати оказа помощ за оформянето на съществени направления в американската външна политика в последните години на предишния и началото на този век.

Той е и някогашен началник на началник-щабовете на Съединени американски щати . Зад гърба си имаше дълга кариера в армията, служил е и във Виетнам. Бе и първият негър консултант за националната сигурност - в края на президентството на Роналд Рейгън. Оглави щабовете по времето на следващия държавен глава, държавния глава Джордж Хърбърт Уокър Буш.

Източник: dir.bg