Бившият чешки премиер Андрей Бабиш призна загубата си на президентските

...
Бившият чешки премиер Андрей Бабиш призна загубата си на президентските
Коментари Харесай

Бабиш поздрави Петър Павел - новоизбраният президент на Чехия

Бившият чешки министър председател Андрей Бабиш призна загубата си на президентските избори в Чехия и поздрави военачалник Петър Павел за успеха, съобщи Ройтерс.

Бабиш направи това по време на тирада пред свои симпатизанти, откакто съвсем всички бюлетини от балотажа на президентските избори бяха преброени. 

Бившият военачалник Петър Павел, който е някогашен ръководител на Военния комитет на НАТО и последовател на оказването на военна помощ на Украйна, бе определен през днешния ден за президент на Чехия, като победи на балотажа някогашния министър председател Андрей Бабиш, съобщи Франс прес.

Шестдесет и една годишният Павел завоюва втория тур, като при 99,74% преброени бюлетини резултатът му е 58,25%. Бабиш пък завоюва 41,75% от гласовете на гласоподавателите.

Чешкият министър председател Петър Фиала също поздрави Петър Павел за успеха на президентските избори. 

" Бих желал да благодаря на хората, които гласоподаваха за мен, а също по този начин и на тези, които не гласоподаваха за мен, само че упражниха правото си на глас, тъй като по този метод всички тези хора почетоха демокрацията и демонстрираха, че ги интересува какво се случва със страната ", съобщи Павел.

" Виждам, че на тези избори победиха полезности като истината, достолепието, уважението и скромността ", сподели още определеният президент.

Павел ще стане правоприемник на президентския пост на Милош Земан, който поддържаше тесни връзки с Москва преди нахлуването на съветските сили в Украйна през февруари предходната година.

На втория тур на президентските избори е регистрирана изборна интензивност от 70,3%.

Предизборната акция бе извънредно разгорещена, като имаше разногласия по доста въпроси, в това число и за Украйна. Кампанията сред двата тура на изборите бе белязана от дезинформационна вълна, ориентирана против Павел, и от смъртни закани против Бабиш и фамилията му. 

" Нашето общество е в преместен смисъл засегнато от акцията за президентските избори, от многочислените рецесии, с които се сблъскахме и с които се сблъскваме, само че също по този начин и от политическия жанр, който доминираше до момента в страната ни ", посочи Павел.

" Това би трябвало да се промени и вие ми помогнахте да създадем първата стъпка по пътя към смяната ", съобщи спечелилият на изборите.

Церемонията по встъпване в служба на Павел ще се състои на 9 март в Прага, заяви чешката държавна телевизия, като се базира на председателката на долната камара на чешкия парламент Маркета Пекарова Адамова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР