Бившият британски министър-председател Борис Джонсън съобщи, че напуска депутатското си

...
Бившият британски министър-председател Борис Джонсън съобщи, че напуска депутатското си
Коментари Харесай

Борис Джонсън: С голяма тъга напускам парламента заради Партигейт

Бившият английски министър-председател Борис Джонсън заяви, че напуща депутатското си място, и уточни, че е бил заставен да го направи вследствие на лов на вещици, проведен против него от политическите му съперници, съобщи Франс прес.

 

„ С огромна горест напущам Народното събрание - най-малко към този момент - само че на първо място съм покъртен от извънредно недемократичния и преднамерен метод, по който бях заставен да си потегли “, съобщи той в публикувано от него писмо с претекстовете за оставката му.

 

Петдесет и осем годишният политик е разследван от парламентарна комисия за неведнъж въвеждане в подвеждане на Народното събрание по абсурда с купоните, проведени на „ Даунинг стрийт “, до момента в който беше министър председател, по време на най-строгото затваряне поради коронавирус в нарушаване на противоепидемичните ограничения.

 

На чуване по-рано тази година пред комисията той настойчиво настояваше, че не е подвеждал никого.

 

Но в навечерието на оповестяването на заключителния ѝ отчет Джонсън разгласи, че е тя се е свързала с него, като по думите му му е било „ обещано ясно да разбере, че членовете ѝ са решени да го принудят да напусне Народното събрание “.

 

Комисията по стандартите и привилегиите (етичната комисия на Камарата на общините), в която болшинство имат представителите на неговата партия, торите, може да постанова санкции за въвеждане в подвеждане на Народното събрание, включително и да замразява (суспендира) депутатски места.

 

Обикновено замразяването на обещано депутатско място за повече от 10 дни води до нови избори в изборния регион на съответния член на Камарата на общините, написа Българска телеграфна агенция. 

 

Но напускайки Народното събрание, Джонсън изпревари обнародването на отчета, както и вероятните последици от това да му се наложи да води унизителна борба за опазване на депутатското си място в северозападния лондонски изборен регион Ъксбридж и Южен Райслип, където има нежно болшинство от малко над 7000 гласа.

 

Той жигосах комисията, управлявана от Хариет Харман, дълготраен народен представител от опозиционната Лейбъристка партия.

По думите му отчетът на комисията, който към момента не е излязъл, „ е изъпълнен с грешки и преднамереност “. Джонсън изрази неодобрение, че не му е била дадена никаква „ публична опция да оспори това, което те настояват “.

 

„ От самото начало задачата беше да ме признаят за отговорен, без оглед на обстоятелствата “, добави той.

 

На изборите през 2019 година някогашният министър-председател изведе Консервативната партия до огромна победа, донесла ѝ внушителното болшинство от 80 депутатски места, с обещанието „ да довърши Брекзит “.

Това му разреши да прокара през Народното събрание съглашение за разлъка с Европейски Съюз, поставило завършек на политическа парализа, траяла с години.

Но реакцията му на коронавирус пандемията, „ Партигейт “ и поредност кавги, раздрусали ръководството му, доведоха в последна сметка до протест измежду министрите му през юли предходната година и всеобщо подаване на оставки от тяхна страна.

 

Той подаде оставка и през септември напусна премиерския пост, само че продължиха да витаят клюки, че желае да се кандидатира още един път за най-високата политическа служба.

 

Риши Сунак, който беше част от екипа на Джонсън, прави опити да стабилизира кораба, откогато стана министър председател след бурния престой във властта на някогашния си началник и късото ръководство на Лиз Тръс.

 

Оставката на Джонсън евентуално ще бъде възприета и като възмездие против Сунак, защото след 13 години във властта в този момент торите изостават с много огромна разлика от най-голямата опозиционна мощ, Лейбъристката партия, а на хоризонта се задават идващите парламентарни избори, които са следващата година.

 

„ Когато предходната година се отдръпнах от премиерския пост, разликата в изследванията беше единствено няколко пункта. Сега ножицата се разтвори доста “, съобщи Джонсън в писмото си, критикувайки Сунак.

 

„ Само няколко години откакто спечелихме най-голямото си болшинство от съвсем половин век, това болшинство е застрашено. Партията ни незабавно би трябвало да си върне самодейността и вярата си в това, което нашата страна може да реализира. “

 

Привържениците на Джонсън го поддържаха и го похвалиха за постигнатото от него по тематиката Брекзит, а също и за поддръжката, която е мобилизирал за Украйна.

 

Но заместник-лидерът на лейбъристите Анджела Рейнър съобщи, че на обществото - което понася рецесията с повишаването на живота - му е омръзнал „ безкрайният сапунен сериал на торите “.

 

Колегата ѝ, заемаща аналогичния пост при по-малката опозиционна партия, Либералдемократите, Дейзи Купър дефинира отдръпването на Джонсън като „ добра вест “, а заместник-председателят на парламентарната група на Шотландската национална партия Майри Блек разяснява, че Джонсън е „ скочил, преди да бъде блъснат “. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР