Бившият банкер Гилермо Ласо обеща да промени съдбата на Еквадор,

...
Бившият банкер Гилермо Ласо обеща да промени съдбата на Еквадор,
Коментари Харесай

Ето го новият президент на Еквадор

Бившият банкер Гилермо Ласо даде обещание да промени " ориста " на Еквадор, откакто победи левия икономист Андрес Арауз на президентските избори в страната. При 96,35 % гласове, преброени до понеделник сутринта, Ласо резервира преднина от съвсем пет пункта пред Арауз.

Ласо, който произлиза от десницата и е на 65 години, ще наследи стопанска система, изтормозена от пандемия от ковид и обременена с задължения, и политическа система, раздрана в задънена улица, когато поеме властта от непопулярния Ленин Морено идващия месец.

" На 24 май ще поемем с отговорност предизвикването да променим ориста на нашата страна и да реализираме за целия Еквадор опциите и просперитета, за които всички ние копнеем ", сподели Ласо, умел политик, който два пъти е бил на второ място в президентските избори.

" Той е изправен пред съществени провокации по време на четиригодишния си мандат, през който ще би трябвало да работи с лявата коалиция „ Съюз на вярата “ на Арауз, най-голямата партия в Народното събрание. Ще има непрекъснато напрежение в изпълнителната власт. Почти няма късмет за промените, от които се нуждае страната “, споделя Пабло Ромеро, анализатор от университета в Салезиана.

Сега Ласо би трябвало да откри способи за стимулиране на стопанска система, която се е свила със 7,8% през 2020 година, като в същото време ръководи пандемията. В страната има повече от 340 000 коронавирусни инфекции и над 17 000 смъртни случая.

Той също по този начин е изправен пред общ дълг от съвсем 64 милиарда $ - 63 % от Брутният вътрешен продукт - от които 45 милиарда $ са външен дълг.

Арауз, прочут като протеже на някогашния президент Рафаел Кореа, призна изхода от изборите.

" Поздравявам го за изборния му успех през днешния ден и ще му покажа, че сме демократи ", сподели Арауз. Ласо има 52,42 % от гласовете спрямо 47,58 % от Арауз, заяви Националният изборен съвет.

Новият президент даде обещание да сътвори държавно управление на смяната, " без да преследва никого ".

" Днес можем да спим умерено и умерено. Не идвам със лист на това, кого желая да преследвам или да видя в пандиза ", сподели той.

По време на мандата на Морено наставникът на Арауз Кореа беше наказан за корупция и наказан на осем години затвор, макар че към момента не е изтърпял това, защото живее в заточение в Белгия. " Искам да видя всички еквадорци на независимост, без боязън от държавното управление... да показват свободно своите отзиви ", сподели Ласо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР