Бившият банкер Гилермо Ласо обеща да промени съдбата на Еквадор,

...
Бившият банкер Гилермо Ласо обеща да промени съдбата на Еквадор,
Коментари Харесай

Гилермо Ласо е новият президент на Еквадор

Бившият банкер Гилермо Ласо даде обещание да промени " ориста " на Еквадор, откакто победи левия икономист Андрес Арауз на президентските избори в страната. При 96,35 % гласове, преброени до понеделник сутринта, Ласо резервира преднина от съвсем пет пункта пред Арауз.

 Кандидатът на левицата Андрес Арауз призна провалянето си на изборите в Еквадор

Ласо, който произлиза от десницата и е на 65 години, ще наследи стопанска система, изтормозена от пандемия от ковид и обременена с задължения, и политическа система, раздрана в задънена улица, когато поеме властта от непопулярния Ленин Морено идващия месец.

" На 24 май ще поемем с отговорност предизвикването да променим ориста на нашата страна и да реализираме за целия Еквадор опциите и просперитета, за които всички ние копнеем ", сподели Ласо, умел политик, който два пъти е бил на второ място в президентските избори.

" Той е изправен пред съществени провокации по време на четиригодишния си мандат, през който ще би трябвало да работи с лявата коалиция „ Съюз на вярата “ на Арауз, най-голямата партия в Народното събрание. Ще има непрекъснато напрежение в изпълнителната власт. Почти няма късмет за промените, от които се нуждае страната “, споделя Пабло Ромеро, анализатор от университета в Салезиана.

Сега Ласо би трябвало да откри способи за стимулиране на стопанска система, която се е свила със 7,8% през 2020 година, като в същото време ръководи пандемията. В страната има повече от 340 000 коронавирусни инфекции и над 17 000 смъртни случая.

Той също по този начин е изправен пред общ дълг от съвсем 64 милиарда $ - 63 % от Брутният вътрешен продукт - от които 45 милиарда $ са външен дълг.

Арауз, прочут като протеже на някогашния президент Рафаел Кореа, призна изхода от изборите.



" Поздравявам го за изборния му успех през днешния ден и ще му покажа, че сме демократи ", сподели Арауз. Ласо има 52,42 % от гласовете спрямо 47,58 % от Арауз, заяви Националният изборен съвет.

Новият президент даде обещание да сътвори държавно управление на смяната, " без да преследва никого ".

" Днес можем да спим умерено и умерено. Не идвам със лист на това, кого желая да преследвам или да видя в пандиза ", сподели той.

По време на мандата на Морено наставникът на Арауз Кореа беше наказан за корупция и наказан на осем години затвор, макар че към момента не е изтърпял това, защото живее в заточение в Белгия. " Искам да видя всички еквадорци на независимост, без боязън от държавното управление... да показват свободно своите отзиви ", сподели Ласо. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР