Бившите шефове на двете спецпрокуратури са повишени без конкурс, веднага

...
Бившите шефове на двете спецпрокуратури са повишени без конкурс, веднага
Коментари Харесай

Гешев повишил без конкурс бившите шефове на спецпрокуратурата

Бившите шефове на двете спецпрокуратури са нараснали без конкурс, незабавно откакто бяха преназначени като редови обвинители поради закриването на спецструктурите. 15 някогашни спецпрокурори и следователи са командировани скоро след преназначаването.

Това е открила инспекция на правния портал „ Лекс “ в регистъра на командированите на уеб страницата на Висшия правосъден съвет.

В последния ден от съществуването на Специализираната и Апелативната профилирана прокуратура – 27 юли, Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет реалокира всички магистрати в други органи на правосъдната власт.

Така шефка на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова беше преназначена в Окръжна прокуратура-София. Два дни по-късно – на 29 юли, основният прокурор Иван Гешев със своя заповед я е командировал в Апелативната прокуратура в столицата, считано от 1 август.

В АП-София са командировани и Детелина Йотова (от ОП-София), и Ирена Арменова (от СГП).

Бившият началник на АСП Даниела Попова и сътрудника й Дочо Дочев бяха преместени в АП-София, само че от 29 юли Попова е командирована във Върховната административна прокуратура, а Дочев – във Върховната касационна прокуратура.

Десетима някогашни спецследователи пък са командировани в Националната следствена работа. Девет от тях са от следствения отдел на СГП – Нели Тодорова (бивш началник на Следствен отдел към окръжна прокуратура на СП), Виолета Вълчева-Николова, Иван Иванов, Миряна Иванова, Оля Антонова, Преслава Петкова, Ралица Дашева, Силвия Борисова и Славка Баханова. Десетият е Иван Делчев, който беше изместен в следствения отдел на ОП-София, само че към този момент е в Национална следствена служба.

Тази процедура не е от през днешния ден или от през вчерашния ден. Командироването действително е покачване без конкурс в правосъдната система, което от много време се подлага на критика като метод магистратите да бъдат държани според от шефовете, които ги „ качват “ по този начин по инстанциите, напомня „ Сега “. През годините неведнъж прокурори, които минават за „ послушни “, останаха сякаш „ вечно “ командировани на по-високо място в кариерата, заобикаляйки закона. Други пък използваха схеми, с цел да се реалокират от провинцията в столицата.

От своя страна обаче Висшият правосъден съвет никак не бърза с провеждането на състезания, поради което на доста места в системата свободните места стоят без титуляри с години.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР