Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,

...
Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,
Коментари Харесай

Дипломанти от ВСУ представят изследвания и препоръки пред местната власт и бизнеса

 Бивши и сегашни студенти от
ВСУ " Черноризец Храбър ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Приключи първият стадий от отбраната на дипломните работи на студентите от магистърска стратегия " Кръгова стопанска система ". Програмата е подкрепена от Генерална дирекция " Околна среда “ на Европейската комисия.

" Резултатите на дипломантите от образованието и отбраната са с доста висока приложна стойност. Изследванията на студентите ще бъдат включени в листовка, предопределена за общинските съветници, районните кметове и администрацията на Варна. Предстои организирането на среща с представителите на бизнеса, на професионалните камари и на локалната власт, на която дипломантите ще показват проучванията, резултатите и рекомендациите си “, сподели проф. д.ик.н. Анна Недялкова - ръководител на изпитната комисия и ръководител на настоятелството на ВСУ " Черноризец Храбър ".

Първият випуск студенти бе образуван по самодейност на Общинския съвет във Варна и в него се включиха специалисти от общинската и районните администрации в града, които са директно свързани с опазването на околната среда. Част от студентите имаха опция да вземат участие в работата на Парламентарната комисия по запазване на околната среда и водите, по покана на ръководителя й Ивелина Василева. В магистърската стратегия бе заложена и практика в действителна среда. Обучението цели повишение на административния потенциал в прехода от линейна към кръгова стопанска система.

Биляна Тодорова - шеф Сектор " Екологичен надзор " в Община Варна, отбрани дипломната си тематика " Икономика на ръководството на отпадъците ". Изпитната комисия оцени с отличен работата й и я предложения да я развие в докторска дисертация. " Обучението ми в Магистърската стратегия " Кръгова стопанска система " ми оказа помощ извънредно доста, с цел да видя по нов метод ръководството на отпадъците и да намеря положителни практики, които могат да бъдат приложени в нашата община ", разяснява тя след отбраната.

С отлична оценка и също с покана за докторска дисертация завърши отбраната и за Ваня Иванова - старши контрольор по надзор на строителството в регион " Приморски " на Община Варна. Тя предлага въвеждането на технологията " Морски кошчета " за събиране на пластмасовите боклуци от акваторията на Черно море и основаването на фабрика за преработката им в полиестерен текстил, предмети и аксесоари за учебните заведения.

Програмата " Кръгова стопанска система " е подобаваща за подготовка и образование на студенти, ръководители и специалисти с професионални ползи и отговорности в региона на екологията, ефикасното потребление на ресурсите и устойчивото развиване на районите. Тя трансформира Варненския свободен университет във водещ  център за просвета и проучвания в региона на безотпадните производства и трансформирането на отпадъците в енергиен и суровинен източник.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР