Бившето акционерно дружество „Водстрой 98“, от април месец насам с

...
Бившето акционерно дружество „Водстрой 98“, от април месец насам с
Коментари Харесай

Бившето „Водстрой 98“ ще прави пешеходната зона на Видин с над 9 млн. лв.

Бившето акционерно сдружение „ Водстрой 98 “, от април месец насам с ново название „ ВДХ “ АД, ще прави пешеходната зона на Видин. Договорът на компанията с кмета на Община Видин е на стойност 9 042 897 лева без Данък добавена стойност, осведоми корeспондентът на .
Договорът касае осъществяване на действия по 41 794 квадратни метра повърхност от пространството пред постройките на театъра, художествената изложба, площад „ Бдинци”, зоната пред Съдебната палата, ул. ”Търговска”, площада пред СОУ „ Цар Симеон Велики” и пространството пред Музей „ Конака” до ул. „ Райна Княгиня”.
Средствата за възобновяване и модернизиране на пешеходната зона в регионалния град са обезпечени от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Оформянето на центъра на град Видин стартира през Възраждането и продължава през началото на XX век.
След Освобождението Видин става един от първите регионални градове в Княжество България и бързо трансформира ориенталския си образ. Видинската архитектура през този интервал е под въздействие на утвърдилите се европейски стилове - неокласицизъм, еклектика, сецесион.
В града идват първите инженери и архитекти, дипломирали се в реномирани европейски университети, които се включват в неговото създаване. Значителен принос за новия европейски образ на Видин имат: арх. Никола Нешов, приключил Кралското висше техническо учебно заведение в Щутгарт през 1894 година, арх. Майер Аладжемов - Кралското Баварско виеше учебно заведение в Мюнхен през 1909 година, арх. Тодор (Тома) Върхота - чешки ученик, и инженерите Димитър Захариев, приключил Политехниката в Мюнхен през 1889 година, Тодор Кожухаров - Политехниката във Виена през 1890 година, както и доста други.
Най-голям принос за архитектурата на Видин от това време имат двама архитекти - Тодор (Тома) Върхота и Никола Нешов.
Площад „ Бдинци “ в централната пешеходна зона е построен в границите на първата третина на века. Той е изработен като типичен площад с централно разположен монумент, отдаден на жертвите в Междусъюзническата война, дело на скулптора Андрей Николов.
По-късно този монумент е изместен на предгаровия площад и на негово място е подложен монументалния монумент на падналите воини от 3-ти пехотен Бдински полк в трите поредни войни (1912-1918 г.), чийто създатели са проф. Никола Кожухаров и арх. Георги Стайков.
Друго емблематично място в централната пешеходна зона е пространството пред Драматичния спектакъл „ Вида “ и Художествената изложба „ Никола Петров “, маркиращо началото на Крайдунавския парк.
„ Пространството по ул. „ Търговска “ се характеризира със подписано застрояване с огромна историческа архитектурно-художествена стойност. Уличният контур е спокоен с най-вече двуетажно застрояване с магазини в партерите и жилища в етажа. Ъглите на постройките са подчертани с декоративни куполи, кули и еркери. Друга емблематична за гр. Видин постройка, ситуирана по продължение на централната пешеходна зона, е СОУ “Цар Симеон Велики “. В непосредствена непосредственост е постройката на музей „ Конака “, се сочи в описанието на локалната администрация.
Според управлението на общината оформлението и положението на централната пешеходната зона не подхожда пълноценно на потребностите и духа на актуалните поданици и гости на град Видин.
Настилките са мощно амортизирани - деформирани, изпочупени или напукани, на доста места даже има заплаха от произшествия. Осветителни тела са морално остарели, неефективни и разнообразни по тип. Поставяни са железни и бетонни цветарници, които не кореспондират с духа и атмосферата на града. Пейките са също в окаяно положение, липсват кошчета, питейни фонтани и указателни табели.
Във времето са изграждани паркови детайли в разнообразни стилове и с разнообразни материали. Тревните площи са занемарени. Необходимо е санитарно оформяне на короните на съществуващите дърветата и унищожаване на изсъхналите рискови клони.
Елементите на подземната техническа инфраструктура са построени, само че подлежат на реорганизация.
Преди дни на конференция кметът на Видин Огнян Цанков съобщи, че реконструкцията на пешеходната зона е извънредно наложителна. А също по този начин, че ще бъдат непокътнати всички нейни съществени акценти, които са стойностни.
Обектът би трябвало да бъде приключен при започване на август идната година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР