Бившата служителка на швейцарската банка Credit Suisse се призна за

...
Бившата служителка на швейцарската банка Credit Suisse се призна за
Коментари Харесай

Българска служителка на Credit Suisse призна участие в корупционна схума в Мозамбик

Бившата служителка на швейцарската банка Credit Suisse се призна за отговорна за корупционна скица в Мозамбик на стойност над 2 милиарда $. Детелина Събева пледира отговорна пред съда в Ню Йорк по обвинявания в пране на пари в границите на корупционната скица. Пред арбитър Уилям Кунц в Бруклин Събева призна виновността си по обвиняванията на американската прокуратура, повдигнати през януари т.г., че са били забъркани в корупционната скица, включваща заеми за държавни компании в Мозамбик, като минимум 200 млн. $ са били отклонени. Тя е един от тримата банкери от Credit Suisse упрекнати за схемата. Швейцарската банка разгласи, че тримата обвинени са скрили противозаконната си активност. 37-годишната Събева сподели, че през 2013 година шефът й Андрю Пиърс й доверил, че е взел рушвет от 1 млн. $ по отношение на заем от 372 млн. $ за държавна компания в Мозамбик. Рушветът бил даден от "Привинвест " (Privinvest) - основана в Абу Даби компания, която имала контракти с мозамбикски държавни компании. Пиърс превел към 200 000 $ от подкупа по банковата й сметка, призна Събева. "Съгласих се да приема и държа тези пари, макар че знаех, че са добити от противозаконна активност ", съобщи тя. Събева пристигнала непринудено от Лондон в Ню Йорк, с цел да дава отговор по повдигнатите й обвинявания. След съвещанието тя бе освободена под гаранция. Другите обвинени по делото Андрю Пиърс и Сурджан Сингх оспорват по правосъден път настояването на Съединени американски щати да бъдат екстрадирани от Англия.

Във връзка със случая са повдигнати обвинявания на общо седем индивида. Сред тях са Жан Бустани, някогашен шеф на "Привинвест " за продажбите, който е в ареста в Съединени американски щати, както и някогашният министър на финансите на Мозамбик Мануел Чан. Той се бори за това да не бъде екстрадиран от Република Южна Африка.

Според прокурори, сред 2013 и 2016 година, мозамбикски държавни компании са взели заеми за над 2 милиарда $, обезпечени от държавното управление и уредени от Credit Suisse и още една капиталова банка, която не бе посочена. Според Ройтерс съветската банка ВТБ също е осигурявала финансиране на държавни компании в Мозамбик. През 2016 година южноафриканската страна призна, че е подсигурила заеми. Това накара задгранични донори да прекратят поддръжката си за странат. В резултат националната валута се срина и страната изпадна в несъстоятелност, като спря да обслужва държавния си дълг.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР