Бившата председателка на регионалния парламент в испанската област Каталуния Карме

...
Бившата председателка на регионалния парламент в испанската област Каталуния Карме
Коментари Харесай

Бившата председателка на каталунския парламент се яви пред върховния съд


Бившата председателка на районния парламент в испанската област Каталуния Карме Форкадел се яви пред висшия съд в Мадрид по отношение на ролята й в придвижването за самостоятелност.

Върховен арбитър би трябвало да реши дали да задържи Форкадел и петима някогашни районни депутати по обвинявания в противодържавна активност, протест и корист с публични средства откакто предишния месец депутатите в каталунския парламент гласоподаваха за обособяване от Испания.

Те са обвинени, че са се водили от „ съгласувана тактика за оповестяване на самостоятелност ” преди формалната декларация на Народното събрание в Барселона от 27 октомври, която задълбочи най-тежката политическа рецесия в Испания от десетилетия.

В сряда декларацията беше анулирана от испанския парламентарен съд.

Върховният съд може да реши да наложи на Форкадел и някогашните депутати мярка „ задържане под стража ” и да ги изпрати в прелиминарен арест, където към този момент се намират каталунски водачи, организирали референдума за самостоятелност предишния месец.

Пред постройката на съда се събра дребна група протестиращи, които носеха плакати против независимостта и оповестиха вчерашната обща стачка в Каталуния за „ цялостен неуспех ”.

Миналата седмица арбитър в Мадрид подреди осем политици сепаратисти да останат в ареста поради поддръжката им на стъпките към самостоятелност.

Каталуния е район със 7,5 млн. население, която дава към една пета от Брутният вътрешен продукт на Испания, а жителите й са надълбоко разграничени по въпроса за независимостта. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР