Бивш имотен магнат и открит критик на китайския президент Си

...
Бивш имотен магнат и открит критик на китайския президент Си
Коментари Харесай

Имотен магнат и критик на президента влиза в затвора за 18 г.

Бивш заможен магнат и открит критик на китайския президент Си Цзинпин е наказан на 18 години затвор по обвиняване в корупция. Съд в Пекин призна Рен Жицян за "виновен за корупция, рушвет и заграбване на обществени средства ", предават международните информационни организации.

Той също по този начин ще би трябвало да заплати санкция от 4,2 млн. юана (620 000 долара).

Рен изчезна през март тази година малко след написването на есе, за което се споделя, че е било сериозно към президента Си.
Въпреки че не показва директно името на президента Си, всеобщо се смяташе, че става дума за него.

Междинният национален съд в Пекин № 2 дефинира, че Рен е приел подкупи на стойност 1,25 милиона и е присвоил съвсем 50 млн. юана.
Твърди се, че "доброволно " е признал всички обвинявания и няма да апелира решението.

Бившият ръководител на компанията за недвижими парцели Hua Yuan не беше просто бизнес магнат. Син на чиновник на министерство, той също по този начин беше прочут с тесни връзки с висши партийни функционери и беше в позиция, от която рецензиите му към партията биха били изключително мощни.
Правозащитни организации непрекъснато упрекват Китай, че употребява обвинявания в корупция като метод за ограничение на инакомислието.

Остро сериозното есе на Рен беше за оправянето на Пекин с епидемията от новия ковид и пристигна след телевизионна тирада на президента Си.
Той не е имал препратил непосредствено към Си в своето есе, само че съгласно информация в China Digital Times, той споделя: "Аз също любопитно и съзнателно уча (речта)... това, което видях... не беше император, изравен там, показващ своите "нови облекла ", а смешник, който се съблече гол и настоя да продължи да бъде император. "

Малко след публикуването на есето беше обявено, че Рен е бил разследван за "съмнения за съществени дисциплинарни нарушавания ".
По-късно Пекин разгласи, че той е бил изключен от комунистическата партия.

Това не е първият път, когато Рен, който получи прякора си "Рен оръдието " поради своята искреност, се сблъсква с управляващите.
През 2016 година Китай закри профилите му в микроблогове, откакто той подлага на критика президента Си.

Той беше написал в блог в Weibo, че държавните медии се финансират от данъкоплатците и затова би трябвало да служат на хората вместо на комунистическата партия.

По-късно неговата обява беше ракритикувана от държавните медии, като една показва, че имал мисли срещу Комунистическата партия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР