Бивш член на борда на организационния комитет на Олимпийските игри

...
Бивш член на борда на организационния комитет на Олимпийските игри
Коментари Харесай

Олимпийски драми: Арести в Япония заради подкупи

Бивш член на борда на организационния комитет на Олимпийските игри в Токио и трима души от компания за облекло, която беше неочакван спонсор на летните олимпийски игри, бяха задържани по съмнения за подкупи през днешния ден, съобщи организация Асошиейтед прес.

Бившият изпълнителен шеф на рекламната организация „ Денцу “, 78-годишният Харуюки Такахаши, е обвинен в приемане на подкупи от някогашния началник и от двама чиновници на компанията за костюми „ Аоки Холдинг “, оповестиха от прокуратурата, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Аоки Холдинг “ шие костюми, които нормално младежи, преди малко приключили учебно заведение, носят за изявленията за работа и на първото си работно място. Фирмата изненадващо бе определена да облече японските олимпийци, до момента в който спортистите от други страни на Олимпийските игри носеха екипи, ушити от водещи фешън компании.

Окръжните прокурори на Токио споделиха в изказване, че хипотетичният рушвет възлиза на общо 51 милиона йени (380 000 долара), подадени в банкова сметка на компанията на Такахаши от октомври 2017 година до март тази година, и се счита, че е обвързван със спонсорство на игрите и артикули, свързани с Олимпиадата.

Въпреки че от дълго време се носеше слух за корупция на високо равнище измежду олимпийските чиновници, карцерът идва като удар върху олимпийските упоритости на Япония. На Такахаши се приписва обезпечаването на 3 милиарда $ от локални спонсори за Игрите в Токио. „ Денцу “ е основен състезател в доста огромни японски събития, в това число Олимпийските игри. Япония се стреми да получи семейството на зимните олимпийски игри през 2030 година в Сапоро.

Такахаши напусна борда на „ Денцу “ през 2009 година, само че продължи да упражнява доста въздействие в бранша на рекламата и организирането на събития в Япония. След това той оглави лична компания. От „ Аоки “ споделиха, че към момента изследват въпроса и не желаят да разясняват обстановката незабавно, а Японският олимпийски комитет не беше открит за коментар.

Японските медии оповестяват, базирайки се на прокурори, че Такахаши отхвърля да е направил нарушаване, като акцентира, че му е било платено за консултантски услуги. Освен това бяха задържани Хиронори Аоки, 83-годишният създател на „ Аоки “, неговият по-малък брат и заместител в компанията 76-годишния Такахиса Аоки, и Кацухиса Уеда на 40 години, който е изпълнителен шеф в корпоративна група. Съмнителните заплащания са осъществени над 50 пъти.

Миналия месец прокурорите нахлуха в дома на Хиронори Аоки в Токио, като се ускоряват спекулациите за повече арести. Бившата президентка на Организационния комитет на Игрите в Токио Сейко Хашимото даде обещание да сътрудничи на следствието.

По публични данни последните игри в Токио костваха 13 милиарда $, пристигнали най-вече от налози. Това беше двойно повече от първичната оценка, направена, когато Международният олимпийски комитет присъди семейството на събитието на Токио, само че по-малко от 25 милиарда $, които някои предвидиха.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР