Битовата и дъждовната канализация между бул. Мария Луиза и морския

...
Битовата и дъждовната канализация между бул. Мария Луиза и морския
Коментари Харесай

Нова канализация за 100 млн. лв. е решението срещу наводнения на Варна

Битовата и дъждовната канализация сред бул. „ Мария Луиза ” и морския бряг е обща и тя не може да поеме водите при изобилен дъжд. Наред с това е нужно доизграждането на отводнителен колектор сред ул. „ Битоля ” и ул. „ Прилеп ”, които да поемат дъждовните води от високите зони, с цел да не се стича всичко в централната част на града. За всичко това обаче се търсят едни 100 млн. лева, които са непостижими за общинския бюджет.

Това съобщи кметът на Варна Иван Портних пред съветниците от комисията по благоустройство и комунални действия, свикана с една единствена точка – чуване на кмета и неговата администрация за вредите, нанесени при пороя от 4 юни.

В цифри, картинката е следната: В регион „ Одесос ” има отнесени 20 кв. м улична настилка и наводнения по ул. „ Цари брод ”. В „ Приморски ” е разрушен 1272 кв. м асфалт по 10 улици, вредите ще бъдат отстранени до на следващия ден, заяви зам.-кметът Христо Иванов. В „ Младост ” най-пострадал е бул. „ Република ” с развалена настилка от 770 кв. м, които ще бъдат възобновени до четвъртък. Във „ Владиславово ” ще се кърпи 440 кв. м асфалт, от които 240 кв. м към този момент са подготвени.

От обектите в градеж има отнесени 18 кв. м тротоари по новия бул. „ Приморски ”, 65 кв. м плочи по „ Цар Освободител ”, и още 195 кв. м по ул. „ Ана Феликсова ”. Всички тези обекти обаче нямат акт 15, не са признати от надзорните органи, по тях не са правени заплащания и ремонтите ще са за сметка на изпълнителя, увери зам.-кметът Иванов. Той акцентира още, че нови обекти, строени през последните 4 години, не са потърпевши от пороя от предишния понеделник.

Портних съпостави интензитета на преваляванията с тези от преди 4 година, когато в Аспарухово изгубиха живота си 14 души. Миналия понеделник за час и половина над Варна са се излели 74 л на кв. м, двойно над пределната месечна норма, като половината от това количество е паднало в първите 30 минути.

Д-р Янко Станев, зам.-председател на Общински съвет: При сходни естествени аномалии няма отводняване в никой град у нас, а и по света, което да поеме такива количества дъжд, сочи изследването, което направих във връзка рецензиите към реакциите на локалната власт. Без да подценявам силата на природата, бих желал да обсъждаме тематиката не като злополучие, а като благоприятни условия за нови и ефикасни планове в бъдеще. Не от 10-ина години, от доста десетилетия средствата за инфраструктура постоянно са били орязвани. Помня и други сериозни обстановки, и 1,80 м сняг...Проблемите датират от 80-те и 90-те години и са ни завещание от тези, които натрупаха външния дълг на страната и безнаказано строяха както им хрумне и грабиха, каквото сварят.
Сега нещата са радикално разнообразни – формулата и методът, по който се управляват и ръководят процесите, е извънредно ефикасен и това носи непоклатимост на града.

Тодор Балабанов, ръководител на Общински съвет: Нека още веднъж да подчертаем – от 1500 кв. м тротоарни настилки има провали по 20-30 кв. м, които ще са отремонтирани за сметка на изпълнителите. А от новите обекти няма нито един потърпевш. Именно качеството на ремонтите от последните години е гаранция, че парите на данъкоплатците не са отишли напразно. Аз предлагам когато и новостроящите се обекти като бул. „ Приморски ” и бул. „ Цар Освободител ” бъдат завършени, наред със строителния контрол и другите контролиращи органи да бъде възложен цялостен разбор пред общинския съвет.

Иван Портних, кмет на Варна: Не одобрявам в медиите да назовават Варна „ тъжния град ”, това са неправилни внушения. Строителните темпове на възобновяване са в действителност ударни, спасихме доста пропаднали планове, спечелихме финансиране и по доста нови. Правим всичко допустимо да притеглим средства и за канализация, нови колектори и така нататък Призовавам за по-експертни мнения, а освен от вида ”един проектант сподели ”. Уверявам, че новите отводнителни обекти са професионално оразмерени и който твърди противоположното, да не го прави по медиите, а да седне с специалистите и да обоснове противоположното.

Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР