Биткойнът поскъпна в понеделник, тъй като някои инвеститори се насочиха

...
Биткойнът поскъпна в понеделник, тъй като някои инвеститори се насочиха
Коментари Харесай

Биткойн все повече прилича на „цифрово злато“: Банковият колапс го прати на 9-месечен връх

Биткойнът нарастна в понеделник, защото някои вложители се насочиха към цифровите валути на фона на рецесията в обичайния банков бранш. По данни на CoinDesk малко след 11 ч. българско време криптовалутата доближи 28 554,07 $, което е най-високото ѝ равнище от девет месеца насам.

За ден цената на всички биткойни в обращение съумя да нарасне с към 26 милиарда $. Към момента (13:15 ч. цената на е леко надолу от дневния връх, само че се движи към 28 200 долара).

Ралито на биткойна идва на фона на разтърсванията в международния банков бранш, които започнаха със срутва на Silicon Valley Bank в Съединени американски щати. Въпреки че мериканските регулатори се намесиха, с цел да поддържат депозитите в SVB, опасенията за неустойчивостта на района пораства. Скоро след нея банкрутира и Signature, a First Republic Bank съумя да се задържи от рухване в бездната с помощта на 30-милиардната помощ на 11 банки.

В Европа изпадналата в усложнение швейцарска банка Credit Suisse бе в центъра на вниманието след банкрута на SVB. Вчера колосът UBS се съгласи да придобие по-малкия си швейцарски съперник за 3 милиарда швейцарски франка (3,2 милиарда долара) в договорка, която частично бе осъществена с посредничеството на швейцарските регулаторни органи, стремящи се да спрат разпространяването на проблемите в международния банков бранш.

„ Цифрово злато “

Привържениците на биткойна постоянно го назовават „ цифрово злато “, описвайки го като средство за предпазване на стойност – изключително в моменти на световни разтърсвания – и като средство, което не е обвързвано с други класове активи. Въпреки това до неотдавна биткойнът не се представяше като изключително несъмнено леговище, а и постоянно се търгува в сходство с акциите, и по-специално с софтуерния Nasdaq.

Напоследък обаче анализаторите регистрират признаци за обособяване на цената на биткойна от акциите, най-малко към този момент.

„ Ако се огледа историята на биткойн и за какво той въобще е основан, то това е тъкмо за събития като това, при които сегашната система демонстрира признаци на уязвимост и затова притежаването на откъслечен актив оказва помощ “, разяснява пред CNBC Виджай Аяр, вицепрезидент по корпоративното развиване и интернационалната активност в криптоборсата Luno.

„ През годините този мотив – че биткойн е некорелиран клас актив – е бил много обсъждан, само че в този момент евентуално виждаме, че тази позиция се оправдава по доста способи. “

Докато златото е поскъпнало с към 9% през тази година, биткойнът е повишен с повече от 70%.

Интересно е, че при другите криптовалути в понеделник не се наблюдаваше същият скок като при биткойна. Етерът се търгува почти без смяна (+ 0,46% все още на написване на статията).

Другите криптовалути не се възприемат като „ цифрово злато “ от поддръжниците по същия метод, както биткойн.

„ Докато тази банкова рецесия се разпростира, ще бъде забавно да продължим да следим действието на цената на биткойн, защото от ден на ден хора мислят за притежаването на биткойн като за интелигентна опция на сегашната система “, означи Айяр.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР