Битка за няколко процента повече и кампания, която слабо мотивира

...
Битка за няколко процента повече и кампания, която слабо мотивира
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Без развръзка до финала. София може да реши първото място в Избори 2023

" Битка за няколко % повече " и акция, която едва стимулира по-широк кръг гласоподаватели отвън твърдите партийни електорати - по този начин наподобяват настроенията на гласоподавателите в най-новото проучване на " Алфа рисърч " преди Избори 2023, извършено сред 25 и 29 март.

Агенцията регистрира паритет на върха сред ПП-ДБ и ГЕРБ, като демонстрира леко покачване на резултата за ГЕРБ и преднина с 0,5% в интерес на партията на Бойко Борисов измежду твърдо решилите да гласоподават.

" Тази разлика е доста под статистическата неточност и на процедура удостоверява паритета сред двете водещи политически сили. ГЕРБ има по-висока поддръжка в страната, а ПП-ДБ – по-голяма електорална външна страна, изключително в столицата. Може да се окаже, че София ще реши изборите. Ако ПП-ДБ активизира периферията си със мощен заключителен спринт, което са посочили, че умеят, ще завоюват първото място. Ако не съумеят, ГЕРБ ще запази водачеството си от предходните избори ", се споделя в разбора на организацията.

Колебаещите се дали да гласоподават са 13% от всички респонденти.11 % настояват, че са трансформирали решението си за кого да гласоподават по време на акцията, а 15% от " твърдо решилите " да гласоподават още не са решили кого да поддържат. " Този дял е на горния най-много за последните години, което също подсказва вероятни обрати в границите на самия избирателен ден ", споделят социолзоите.

Движение за права и свободи и " Възраждане " към този момент се изравняват в резултата - съгласно " Алфа рисърч ", в случай че в акцията има ясна наклонност, тя е в растежа на поддръжката за партията на Костадин Костадинов.
Откъде идват новите им гласове - " както разочаровани симпатизанти от сходни партии, по този начин и прочут углавен избор против партиите, които не съумяха да образуват държавно управление ".
Агенцията вижда леко покачване при резултата и на Българска социалистическа партия, макар отслабените ѝ позиции - до 8,2%.

Това е и последният сигурен участник в 49 Народно заседание.

" Български напредък " остава с дребна разлика под чертата - 3,9% при твърдо решилите да гласоподават. С 3,1% е " Левицата ", а Има Такъв Народ пада под три на 100. Вотът за първите две обединения " ще зависи в доста огромна степен от способността им да убедят своите гласоподаватели " за какво си коства да отидат до урните ", споделят от " Алфа ".

" Умората, разочарованието и нервността на гласоподавателите от безплодността на последните няколко Народното събрание вършат доста несигурни техните настройки и държание. Евентуални разбърквания обаче не могат да трансформират главните параметри на парламентарната картина. Съставянето на държавно управление ще бъде все по този начин комплицирано, както и в 48-ия парламент, а държавно управление и министър председател ще продължат да бъдат в рубриката „ търси се “, е изводът на социолозите.

Настоящото проучване е извършено в интервала 25 – 29 март 2023г. от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1013 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР