Биотехнологиите, при които лекарствените медикаменти се произвеждат от живи клетки,

...
Биотехнологиите, при които лекарствените медикаменти се произвеждат от живи клетки,
Коментари Харесай

Биотехнологичните лекарствени чудеса за вашия домашен любимец

Биотехнологиите, при които лекарствените лекарства се създават от живи кафези, сътвориха гражданска война във фармацевтичния бранш през последните 25 години. Много от новаторските артикули, създадени по този метод, може да костват стотици хиляди $ на година за пациентите или здравните каси. През последните години цената на генетичните проби и индустриалните разноски за биотехнологичното произвеждане спадна внезапно, което направи приложението на биотехнологиите към проблемите на домашните любимци в стопански свястно занятие. Нещо повече, от водача в сферата Zoetis показват, че създаването на лекарства за животните е по-евтино и предвидимо от това за хора.

Така биотех медикаментите последователно се трансформират в новата перла на пазара за лекарства за домашни любимци, чийто размер е 44 милиарда $. Точно това се случи с Cytopoint, който се ползва към кучетата при сърбежи, съобщи Reuters. Само за две години медикаментът, създаден от Zoetis, стана безспорна звезда, като през 2018 година продажбите му доближиха 129 млн. $. Само за първото тримесечие на тази година техният растеж на годишна основа е от 65%. А макар че от компанията не разясняват неговата цена, една клиника от Стамфорд, Кънектикът, е показала пред Reuters, че медикаментът за 20-килограмово куче коства 104 $, а при по-голямо може да доближи 140 $ за доза. В съпоставяне с нея, нов и ефикасен биотехнологичен медикамент за лекуване на обострен атопичен дерматит може да коства 30 хиляди $ годишно.

Така Cytopoint се трансформира в знакът, който притегли инвеститорският интерес към биотехнологиите във ветеринарната медицина, а през днешния ден броят на фирмите, които създават антитела за домашни любимци, е към този момент съвсем 150 единствено в Съединени американски щати. " Голямо предизвикателство за нас е да смогнем на възходящото търсене ", споделя ръководещият шеф на основаната в Мюнхен Klifovet Клаус Хелман. Неговата компания е най-големият пазарен състезател в късните стадии на тестванията на ветеринарни медикаменти.

Тази обстановка на пазара притегли даже и стартъпи, като немската Adivo, която по-рано тази година подписа контракт с подразделението на Bayer за грижа за животните за ранните стадии на проучване за животинско-специфични моноклонални антитела - гръбнакът на биотехнологията. " През последните няколко години пазарът на медикаменти за животните претърпя необикновено динамично развиване ", споделя съоснователят на Adivo Катрин Ладецки-Баес.

Прогресът в сферата може да се окаже животоспасяващ за домашни любимци като диагностицираният с рак британския булдог Муус, благосъстоятелност на Джесика Леско. През август тя е била ориентирана към пробно биотехнологично лекарство, тествано във университета по ветеринарна медицина Tufts, откакто първичната прогноза за продължителността на живота на кучето е била два месеца без химиотерапия или към година след прекосяването на 25-седмичен химиотерапевтичен курс. Но единствено три седмици откакто медикаментът стартира да се тества върху Муус, той стопира да кашля и хриповете му изчезват.

Леско не показва какъв брой би коствала цената на медикамента, която при тестванията се покрива от производителя, само че показва пред Reuters, че не би ѝ " мигнало окото " да заплати хиляди долари за такава терапия. Точно на това се надяват и биотехнологичните компании, чийто доходи към този момент възлизат на повече от 10 милиарда $ в Съединени американски щати и бележат непрекъснат напредък през последните години. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР