Биолозите не са открили значителни промени в структурата и жизнеспособността

...
Биолозите не са открили значителни промени в структурата и жизнеспособността
Коментари Харесай

Полови клетки са преживели шест години на борда на МКС без да настъпят изменения в тяхната ДНК

Биолозите не са разкрили обилни промени в структурата и жизнеспособността на половите кафези на бозайници, изпратени на МКС преди шест години. Това допуска, че такива кафези устоят на лъчението доста по-добре, в сравнение с учените до момента смятаха. Това усилва възможностите на човечеството за сполучлива колонизация на космоса, пишат откривателите в научното списание Science Advances, представено от TACC.
Биолози, водени от професора от университета „ Яманаши “ Терухико Вакаяма, се пробват в продължение на доста години да схванат какъв брой дълго соматичните и зародишните кафези могат да живеят в космоса. Факт е, че галактическата радиация пречи на естественото им развиване: учените допускат, че заради нея клетките бързо натрупват разновидности. В резултат на това в тялото се появяват тумори или клетките стават нежизнеспособни.
 Насекоми вредители крадат гени от растения Насекоми вредители крадат гени от растения
Група биолози разкриха по какъв начин тютюневите белокрилки - рискови инсекти вредители - са се научили да се пазят против растителните отрови...
Важна роля в опитите на Вакаяма и неговите сътрудници играят мишките, изпратени на МКС. Например преди четири години откривателите откриха, че девет месеца живот в ниската околоземна орбита не лишават зародишните кафези на гризачите способността да образуват ембрион, което може да докара до крепко поколение.
Впоследствие откривателите желаеха да изяснят по какъв начин доста дълъг престой в космоса, няколко пъти по-дълъг от най-дългите експедиции до МКС, би повлиял на положението на зародишните кафези, които в изсушено или замразено положение не могат да поправят ДНК грешките. За да схванат, биолозите са събрали проби от мъжки зародишни кафези от мишки, обработили са ги с течен азот и са ги опаковали в специфични запечатани капсули, с цел да се предотврати контактът на гаметите с патогени. След като разделиха комплекта от тези ампули на две половини, биолозите изпратиха някои от тях на МКС, където те се съхраняват през последните шест години.
След като ампулите се върнаха на Земята, учените съживиха някои от клетките, изучиха структурата на тяхната ДНК и проучиха какъв брой постоянно могат да се слеят с яйцеклетки и да се трансфорат в зародиши за здрави мишки. Биолозите организираха сходни опити с кафези, които се съхраняват изсушени и замразени на Земята.
Оказа се, че шест години живот в орбита са имали нищожен резултат върху размера на увреждането в генома на мишите полови кафези. Имаше почти същия промени като в ДНК на гаметите, които не са напускали Земята. В изгода на това, по-специално, свидетелства сходно равнище на интензивност на ензимите, които са виновни за поправяне на дребни разновидности в генома.
 Учени: Между 3 и 5% от хората не могат да се заразят с COVID-19 Учени: Между 3 и 5% от хората не могат да се заразят с COVID-19
Защо някои хора не развиват COVID-19? Отговорът на този въпрос търсят учени от целия свят, като допускат кои са слабите места на кор...
Учените не откриха забележими разлики в жизнеспособността на зародишните кафези. Те бяха еднообразно сполучливи в оплождането на яйцеклетки и в раждането на крепко поколение - шансът за триумф беше към 13% за всеки „ земен “ и „ галактически “ ембрион. Всички родени мишки са здрави и не страдат от аномалии в развиването.
Всичко това, съгласно учените, приказва в интерес на обстоятелството, че половите кафези на бозайници се опълчват на действието на галактическата радиация доста по-добре, в сравнение с експертите смятаха преди. Това понижава вероятността хората да имат проблеми с размножаването по време на полети в дълбокия космос или по време на изследването и колонизацията на Марс и други планети, съгласно Вакаяма и сътрудниците му.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР