Биологичните последствия от естествения ход на възрастта повеляват шансовете на

...
Биологичните последствия от естествения ход на възрастта повеляват шансовете на
Коментари Харесай

Яйчниковият резерв може би не отразява шанса за зачеване


Биологичните последици от естествения ход на възрастта повеляват възможностите на всяка жена да зачене да отслабват с годините. Причина за това е намаляването на така наречен яйчников запас на дамата. Това е индикатор за моментния ресурс от яйцеклетки в яйчника на дамата, които може да бъдат оплодени.

Като маркер за яйчниковия запас най-често се употребява проучването на равнищата на така наречен антимюлеров хормон .

Дори това проучване обаче може би не дава задоволително достоверни резултати, с цел да се реши моментният късмет на една жена да зачене. Това демонстрира изследване, извършено в Съединени американски щати и оповестено в журнала на Американската здравна асоциация.

Всяка жена се ражда с определенo количество първоначални яйцеклетки в яйчника, които с годините зреят, отделят се с овулациите й и броят им последователно понижава с придвижване на репродуктивната възраст на дамата. В по-млада възраст, при по-висок яйчников запас, равнищата на антимюлеров хормон са ниски, а възможностите за забременяване – най-високи. С придвижване на възрастта яйчниковият запас пада, паралелно с него и възможностите за зачеване , а като маркер за това се употребяват все по-високите равнища на антимюлеров хормон.

Американското изследване обаче демонстрира, че съответно тези хормонални равнища не трябва да се одобряват безусловно като сигурен маркер за способността на дамата да зачене. Доказателства за това дава следенето на 750 дами на възраст сред 30 и 40 години, опитващи отдавна да заченат. Според равнищата на антимюлеров хормон в даваните от тях проби възможностите им за забременяване се оценявали в границите на 60% до 85% при дамите с ниски равнища на хормона. След 12 месеца на непрекъснати опити за забременяване обаче се открива, че възможностите са съвсем

идентични при тези дами, без значение от другите стойности на яйчниковия им запас, устяновявани от вземаните проби.

Свързани публикации.. Зачеване по време на цикъл? Да, допустимо е 1 Доц. Детелина Луканова: Мутации на гени водят до тромбофилия 0 4 мита за овулацията, които пречат на зачеването 0

Резултатите от изследването към момента се проучват по-подробно, само че на този стадий от тях може да се направи едно доста значимо умозаключение . То касае младите дами в детеродна възраст, при които е открит нетипично високо равнище на антимюлеров хормон и надлежно невисок яйчников запас.

Такива резултати към този момент не трябва да се смятат за сигурен белег за това , че възможностите

за забременяване са ниски . Данните от изследването демонстрират, че стойностите на антимюлеровия хормон може и да не са толкоз безапелационен маркер за детеродния капацитет, изключително в по-млада възраст и когато няма други налични аргументи за компликации със зачеването.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР