Биогоривото от модифицирани бактерии има енергийна плътност над 50 мегаджаула

...
Коментари Харесай

Създават биогориво с по-висока енергийна плътност от бензина и керосина


Биогоривото от модифицирани бактерии има енергийна компактност над 50 мегаджаула на литър
(снимка: Pablo Cruz-Morales)

Учени от Националната лаборатория Лорънс в Бъркли опитват с генетично модифицирани бактерии, които могат да се употребяват за синтезиране на биогориво с по-висока енергийна компактност от тази на бензина и керосина.

Резултатите от проучването, оповестено в сп. Joule, демонстрират, че енергийната компактност на биогоривото от бактерии е малко по-висока от тази на ракетното гориво и веднъж и половина по-голяма от тази на бензина. На процедура това значи, че транспортното средство ще може да измине по-голямо разстояние с един контейнер.
още по темата
Синтезът към момента не може да създаде задоволително гориво за тестване в мотори, само че съгласно компютърни симулации новото биогориво ще бъде безвредно и устойчиво при стайна температура, а енергийната му компактност ще бъде повече от 50 мегаджаула на литър (MJ/l).

Подобна компактност е доста по-висока от тази на съществуващите горива. Например, енергийната компактност на бензина е към 33 MJ/L, до момента в който тази на керосина за реактивни и ракетни мотори е към 43 MJ/L.

От химическа позиция, новото гориво съставлява полициклопропан метилов естер на мастна киселина (POP-FAME). Той се състои от седем комплекта циклопропанови пръстени, всеки с три въглеродни атома, свързани в триъгълна форма с връзки под ъгъл от 60 градуса.

Разрушаването на връзките води до освобождение на евентуална сила, което се случва при горенето. Дължината на веригите може да се контролира, произвеждайки твърди горива с оптималната дължина на молекулата, дизелово гориво със междинна дължина и леки горива с доста къса дължина на веригата.

Бактерии от семейство Streptomyces, особено отгледани посредством генна трансплантация, изяждат растителни останки и синтезират вещество, което изисква единствено една химическа обработка, с цел да се получи гориво с мечтаните свойства.

Бактериите и новите биогорива към момента не са подготвени за всеобща приложимост. Има още доста работа, с цел да се получат варианти бактерии с по-добра продуктивност, само че свършената дотук работа от откривателите е невероятна по своята значителност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР