"Билла", "Кауфланд", "Петрол","А1", "Теленор" и "Техномаркет" са сред търговците, които

...
"Билла", "Кауфланд", "Петрол","А1", "Теленор" и "Техномаркет" са сред търговците, които
Коментари Харесай

А1, Билла, Кауфланд и Петрол най-много цакат потребителите


"Билла ", "Кауфланд ", "Петрол ", "А1 ", "Теленор " и "Техномаркет " са измежду търговците, които са били оповестени като нелоялни и са им били написани актове за нарушавания. Сред нарушителите има и доста туристически организации. Данните са събрани от "Активни консуматори " на база актове от Комисия за отбрана на потребителите.

Нелоялните практики на компаниите са разнообразни. Първенец по нелоялни практики се оказа "А1 ". Нарушенията са разнообразни по тип. Фирмата е дала погрешна и подвеждаща информация по отношение на цената на предлаганите артикули, посредством запис на интернет уеб страницата им – а в действителност или не са налични или се продават на друга цена. Друго нарушаване е, че са дали подвеждаща информация по отношение на оферта–обявява се една оферта, а на място/офис ‐ тя се оказва друга.

Освен това компанията е поискала събиране на обвързване по контракт, който не е подписан и не са предоставяни услуги. Жалбоподател не е подписал контракт с „ Мобилтел “ ЕАД, само че операторът го третира като собствен клиент, вследствие на което му е начислено обвързване в размер на 1666 лв., което се изисква да бъде платено.

"Теленор " пък не дава правилна информация, че предлаганите от него за продажба мобилни апарати „ Iphone “ са кодирани/заключени и могат да бъдат употребявани единствено със SIM карта на Теленор в мрежата на Теленор.

"Олинеза " е упрекната, че е оповестила своя лютеница като нискомаслена, а при теста се е оказало, че не е по този начин. При "Петрол " е открита погрешна затова подвеждаща информация на електронно табло, очевидно за водачите за предлаганите цени. Реалната цена на колонките за съответния петролен артикул е по‐висока.

"Кауфланд " е предоставял погрешна,следователно подвеждаща инфо по отношение на разгласен на етикета по‐висок % на понижение на артикули, а при образуваната цена – тя е по‐висока – не е спазен оповестеният %.
"Билла " стига и по-далече. Тя дава подвеждаща информация – покана за покупка на уиски на промоционална цена в рекламна листовка, само че за промоционален интервал не са обезпечени количества, няма информация, че продуктите са изчерпани.
Нещо повече‐ продължава рекламиране и продажба на подобен артикул, само че с друга чаша и на по‐висока цена.
При друга промоция, е подложен етикет на стока с по-ниска цена, а на каса се заплаща по‐висока. Твърди се от търговеца, че промоцията е за идващ интервал, само че простъпка е комплициран етикета по‐рано.
"Техномаркет " е заловен да дава лъжлива информация по отношение на техни артикули. В брошурата, публикувана по пощенски кутии и в магазина – TV на цена 999лв., а при покупка в магазина цената е 1199 лева

Съвети към потребителите
От "Активни консуматори " дават няколко съвета, които биха помогнали на хората, когато си имат работа с нелоялни търговци:

-Четете деликатно етикетите и описанието на характерностите на стремежи артикул, а за всяко подозрение по отношение на действителните качества на този артикул информирайте контролните органи или организация за отбрана на потребителите;

-Ако установите, че търговецът е премълчал и не ви е съобщил навреме основна информация по отношение на закупения артикул, обърнете се към контролните органи или организация за отбрана на потребителите;

-Изисквайте в допълнение информация, в случай че след деликатно запознаване с етикети, оферти, контракти, условия за подписване на потребителски контракт сте открили, че търговецът ги сервира неясно/двусмислено/неразбираемо;

-Ако има разминаване сред цената, с която се популяризира даден продукт/услуга и цената, която ви желаят на каса – не се колебайте и поискайте пояснение от търговеца. Ако не сте задоволени от обяснението – не купувайте и информирайте контролните органи или организация за отбрана на потребителите;

-Ако получите предложение за нова игра, нова услуга, ваучер и други, четете деликатно изискванията, изключително тези, които са с по-дребен шрифт – там нормално има подводни камъни!

-Отнасяйте се деликатно и не приемайте категорично несъразмерните здравни искания на предлагани по разнообразни канали (медии, електронни уеб сайтове, етикети, рекламни материали и др.) продукти(напр.хранителни добавки). Често това е подвеждаща комерсиална процедура.

-Винаги проверявайте посредством разнообразни канали (електронни уеб сайтове, отзиви на консуматори, ранглисти, регистри и др.) информацията по отношение на категорията на мечтано от вас място за настаняване или заведение за хранене, с цел да предотвратите неприятни изненади при посещаване на място.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР