Бил винаги любезен, но все задавал въпроси. Руският патриарх Кирил

...
Бил винаги любезен, но все задавал въпроси. Руският патриарх Кирил
Коментари Харесай

Женева, ски, петрол и КГБ: шеметната кариера на руския патриарх Кирил

Бил постоянно общителен, само че все задавал въпроси. Руският патриарх Кирил е бил сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Женева, където шпионирал Световния съвет на църквите и раздухвал настроения против НАТО. Какво пишат за него швейцарски издания, " Дойче веле ".

" И това в случай че е свят човек " - по този начин всеобщият швейцарски вестник " Блик " разяснява новината, че сегашният (със светско име Владимир Гундяев) през 70-те години на ХХ век е бил сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Женева. Полицейското досие под заглавие " Монсеньор Кирил ", което се пази във федералния швейцарски списък в Берн, удостоверява отдавнашните съмнения.

Под псевдонима Михайлов

Според швейцарския " Тагес-Анцайгер " ( " Зонтагсцайтунг " ) в интервала от 1969 до 1989 година във въпросното досие има 37 вписвания. След привършване на агентурната си задача в Женева Гундяев неведнъж се връща в страната. Ходи да кара ски, като един път даже си счупва ключицата на пистата, само че върти и бизнеса на Руската православна черква с парцели и нефт.

От 1971 до 1974 година младият свещеник Владимир Гундяев работи в Женева като съветски представител в Световния съвет на църквите (ССЦ). В Комитет за Държавна сигурност (на СССР) го водят под псевдоним Михайлов и са му дали предписание да шпионира ССЦ и да раздухва настроения против НАТО. Той събира сведения за другите членове на ССЦ и се пробва да влияе по удобен метод върху отношението на Съединени американски щати и на НАТО към Съюз на съветските социалистически републики. В полицейското досие се споделя, че Гундяев е бил обект на избрани " мероприятия ", само че не се прецизира какви.

Швейцарски и немски медии цитират неназован очевидец от тези времена, който споделя: " Предупредиха ни: пазете се от тези духовници, тъй като те са сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). В диалозите си с Кирил постоянно имах възприятието, че той рови за информации. Беше доста общителен, само че непрестанно задаваше въпроси за емиграцията и за клира. "

Шеметна кариера

Отдавна се приказва, че Гундяев е бил вербуван от още като 18-годишен. Косвено доказателство дава шеметната му кариера в църковната подчиненост: той става дякон на 23 години, а митрополит единствено на 29, въпреки че и за двете позиции църковният канон изисква по-висока възраст. Медиите напомнят, че по време на студената война Кирил пътува доста (България е една от дестинациите му), а в Съветския съюз сходни пътешествия са вероятни единствено с поддръжката на всесилния Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

 Папа Франциск в рецензия към Путин и патриарха: Бог не води вярващите към война Папа Франциск в рецензия към Путин и патриарха: Бог не води вярващите към война
Същото с още по-голяма мощ важи за издигането му в йерархията: без утвърждение от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) никой не може да стане митрополит в РПЦ. Специалисти настояват пред медиите, че Гундяев постоянно е умеел да " осребрява " позицията си, употребявайки както обособените хора, по този начин и институциите като най-обикновени принадлежности. По мотив последните разкрития в швейцарските архиви вестник " Блик " оповестява, че самият Кирил и РПЦ отхвърлят коментар.

" Истински православен "

Нека да напомним, че на 6 февруари Кирил тържествено означи 14-годишнината от ръкополагането му за патриарх на РПЦ и по този мотив не пропусна да насочи следващата доза похвали към президента. " Той е същински християнин, само че не с цел да го обичат хората или да гласоподават за него, той е същински православен. () Невинаги нашите царе са били толкоз православни, колкото е нашият настоящ президент ", сподели Кирил, който неведнъж към този момент е давал експлицитната си поддръжка за окупационната. Както написа " Блик ", 76-годишният патриарх е значима опора на Путин в неговата нападателна война.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР