Бил Гейтс призна за чиповете във ваксините.“ Джендър-лобистите разчитат на Сорос

...
Бил Гейтс призна за чиповете във ваксините.“
Джендър-лобистите разчитат на Сорос
Коментари Харесай

Дезинформация? Какви са фактите: Връзките на Хънтър Байдън с Украйна

„ Бил Гейтс призна за чиповете във имунизациите. “

„ Джендър-лобистите разчитат на Сорос и Брюксел. “

„ Как татко и наследник Байдън грабиха Украйна. “

Това са действителни заглавия от български медии. Те илюстрират един от главните похвати в конструирането на дезинформационни разкази – известни лица с основна роля в интернационалната политика и бизнес да се показват като отговорни за съществуващи или не международни проблеми. Независимо дали се открива действителна връзка сред въпросната персона и съответен проблем, дали съществуват каквито и да било обстоятелства в поддръжка на изказванията или става въпрос за тайни теории, този метод постоянно цели едно и също – олицетворяването на „ Запада “ от съответна персона, описвана като изверг.  

От началото на съветската инвазия в Украйна в тази роля се оказва Хънтър Байдън , наследник на президента на Съединените щати (САЩ) Джо Байдън. Неговото име се свързва с изказванията за рискови американски „ биолаборатории “ в Украйна. Същевременно Байдън-син е „ уличаван “ според от Русия, както и в спор на ползи и търговия с въздействието на татко си.

Кой в действителност е Хънтър Байдън ?
Хънтър Байдън е вторият наследник на сегашния президент на Съединени американски щати Джо Байдън и първата му брачна половинка Нийла Хънтър Байдън. Роден е през 1970 година и е приключил право в университета Йейл. По специалност е юрист, като през годините се е занимавал с капиталова активност, лобизъм, банково дело и обществена администрация. Името му се свързва най-вече с инвеститорската компания Rosemont Seneca. Освен това Байдън-син е някогашен член на директорските бордове в украинската газова компания Burisma и в китайската частна компания BHR Partners. Към момента тече федерално следствие на неговите данъчни каузи и активността му зад граница.



Байдън-син и изказванията за украинските „ биолаборатории “

Най-разпространеният сюжет, в който Хънтър Байдън участва, е този за украинските „ биолаборатории “, финансирани от Съединени американски щати. Според изказванията на Кремъл и съветски медии в лабораториите се създават рискови биологични оръжия.Тези изказвания са измежду главните причини за оправдаване на съветската инвазия.

Проверка на Factcheck.bg, която можете да прочетете  и , откри, че няма доказателства за съществуването на сходни стратегии. В Украйна, както и в доста други страни, има лаборатории, които се занимават с изследователска активност и рутинна диагностика на съществуващите в страната болести и вируси.

Как синът на президента на Съединени американски щати се оказва забъркан в този сюжет? На 24 март 2022 година съветската държавна новинарска агенция  цитира изявление на ръководителя на Държавната Дума Вячеслав Володин. Той твърди, че Хънтър Байдън е финансирал американската стратегия за създаване на рискови „ биолаборатории “ на територията на Украйна. Оттогава същото изказване се популяризира и в България – в медии като „ Поглед.инфо “ (подробен  тук), „ Гласове “ и „ Труд “.



Какви са основанията за това изказване? Като цяло, тезата за американската стратегия за „ биолаборатории “ се базира на , подписано сред Съединени американски щати и Украйна през 2005 година С него се цели съдействие в региона на предварителната защита на разпространяването на технологии и патогени, които биха могли да се употребяват за създаването на биологично оръжие. В съглашението е записано, че за тази цел Военното министерство на Съединени американски щати се ангажира да обезпечава безплатна поддръжка на Министерството на здравеопазването на Украйна. 

От 2005 година до днес  около 200 млн. $ в 46 лаборатории и проучвателен уреди на територията на Украйна. Същата стратегия обгръща и останалите някогашни руски републики, като задачата е старите лаборатории, предопределени за разработка на биологично оръжие през интервала на Студената война, да бъдат преустроени в елементарни лаборатории за проучвания на съществуващи болести.

Други учредения за обвиняванията против Хънтър Байдън се търсят в инвеститорската му активност. През 2009 година той е измежду създателите на компанията  Rosemont Seneca, която след това придобива дял в компания на име Rosemont Seneca Technology Partners (RSTP). Според съветското Министерство на защитата, през тази компания Байдън-син е взел участие директно във финансирането на украинската биологична стратегия.

През 2014 година RSTP влага над 10 млн. $ в Metabiota – основана в Сан Франциско компания, която се занимава с набиране на личен състав за работа в областта на биолабораторните проучвания. В този интервал Metabiota към този момент е измежду подизпълнителите по контракт с Министерството на защитата на Съединени американски щати за построяването на лаборатории в Украйна, които да развият диагностиката на заразни болести.

Договорът по нищо не се разграничава от останалите, подписани с Агенцията за понижаване на отбранителния риск (Defence Threat Reduction Agency) към Военното министерство на Съединени американски щати. Той е част от към този момент упоменатото съглашение от 2005 година



Metabiota е една от многото компании подизпълнителки, които правят активност по тази стратегия. Нещо повече – нейната работа по принцип е съсредоточена най-вече в африкански страни. В Украйна Metabiota има относително лимитирано наличие. Компанията разполага с един-единствен офис, който се занимава с проучвания на заканите от туларемия и антракс.

Свързваната с Хънтър Байдън RSTP е единствено един от вложителите на Metabiota. Самият Байдън-син има мощно лимитирано въздействие във връзка с нейните инвеститорски решения и даже напуща компанията при започване на 2015 година По-рано той е освободен от поста си на младши лейтенант в запаса на военноморските сили (Navy Reserve) заради н. Това нарушава репутацията му и RSTP продължава активността си без него, като след това се ребрандира. Въпреки отдръпването на Хънтър Байдън , свързваните с него компании са централни в разказа за „ биолабораториите “.

Руската връзка на Хънтър Байдън ?

Преди Кремъл да уточни Хънтър Байдън за „ зложелател ” обаче, той е упрекнат във връзки с Русия – и то не от кого да е, а от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп (2017-2021). Тръмп твърди, че Хънтър Байдън е получил 3,5 млн. $ от брачната половинка на някогашния кмет на Москва Юрий Лужков. Според  на комисиите по финанси и вътрешна сигурност в Сената на Съединени американски щати от 2020 година (по това време доминирани от Републиканската партия), през 2014 година Елена Батурина, вдовицата на Лужков, е направила подобен превод към банковата сметка на компанията Rosemont Seneca Thornton. 



Както към този момент стана известно, през 2009 година Хънтър Байдън е съосновател на компания на име Rosemont Seneca, само че съгласно юриста му Байдън-син не е обвързван с компанията Rosemont Seneca Thornton. Въпреки приликата в имената на двете компании, не е ясно каква е и не може да бъде потвърдена връзка сред тях. Документите за собствеността на Rosemont Seneca Thornton обаче не са обществени, заради което , отричащи или потвърждаващи изказванието за връзката сред Хънтър Байдън и паричния превод от Батурина.

Тръмп повтаря тезата за тази взаимозависимост десетки пъти в седмиците преди президентските избори през ноември 2020 година В края на март тази година той ѝ вдъхна нов живот, като прикани съветския президент Владимир Путин да разкрие информация по проблема.



Байдън-син и изказванията за спор на ползи
Тръмп и Кремъл обаче намират общ език във връзка с активността на Хънтър Байдън в Украйна. По време на предизборната си акция през 2020 година Тръмп неведнъж нападна съперника си Джо Байдън с изказвания за спор на ползи, привързан с Байдън-син и работата му в Украйна. Основната теза е, че по време на мандата си като вицепрезидент в администрацията на Барак Обама, Джо Байдън е упорствал за премахването на украинския основен прокурор Виктор Шокин. Според Тръмп повода за това гледище е следствието на частната газова компания Burisma, свързвана с Хънтър Байдън.

Хънтър Байдън фактически е бил част от борда на шефовете на украинската компания Burisma в интервала от 2014 до 2019 година В началото на същия интервал (до януари 2017 година, когато изтича мандатът му като вицепрезидент) татко му дава отговор за дипломатическите връзки сред Съединени американски щати и Украйна. През 2016 година Джо Байдън намерено упорства за премахването от служба на тогавашния основен прокурор Виктор Шокин и даже слага това като изискване за отпущането на заем на Украйна от страна на Съединени американски щати в размер на 1 милиарда $.

Позицията на Джо Байдън съответствува с констатациите за положението на Украйна, направени от , както и с мнението на интернационалните наблюдаващи. Настоява се за промяната на основния прокурор Шокин, който се възприема като подкупен. Според Тръмп обаче политиката, провеждана от тогавашния вицепрезидент на Съединени американски щати, се изяснява като опит да се защитят ползите на сина му Байдън и газовата компания Burisma, която по това време е разследвана от украинската прокуратура. 

Съмненията за съществуване на спор на ползи провокират Републиканската партия да изиска следствие по случая. В хода му не са открити доказателства за връзка сред служебната позиция на Хънтър Байдън в Burisma и провеждането на външната политика на Съединени американски щати в Украйна. В мнение от октомври 2019 година юристите на Байдън-син показват, че той е провеждал активността си в Украйна без значение от своя татко и двамата не са обсъждали въпроси, свързани с газовата компания.

Лаптопът на Хънтър Байдън и тезата за търговия с въздействие

С работата на Хънтър Байдън в Украйна са обвързани и изказвания за търговия с въздействие. Те са публикувани за пръв път от The New York Post – медия, благосъстоятелност на компанията News Corp на Рупърт Мърдок, прочут и като създател на консервативния новинарски канал Fox News. Платформата Media Bias прави оценка The New York Post като издание с дясно користолюбие, чиято меродавност е под въпрос.

Сюжетът за търговия с въздействие, хипотетично провеждана от Хънтър Байдън , се появява в The New York Post броени седмици преди президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година В материала си по тематиката медията споделя за открит в сервиз за корекция преносим компютър, за който твърди, че принадлежи на Байдън-син. Публикувани са персонална преписка и фотоси, открити в устройството. 

Твърди се, че в електронните писма от 2015 година консултант на газовата компания Burisma благодари на Хънтър Байдън за поканата да се срещне с неговия татко във Вашингтон. „ Хънтър Байдън е срещнал татко си Джо Байдън , тогава вицепрезидент, с почитан чиновник в украинска енергийна компания по-малко от година преди Байдън-баща да окаже напън върху управляващите в Украйна да освободят от служба основния прокурор, разследвал същата тази компания “, гласи публикацията в The New York Post.

Няма доказателства за провеждането на сходна среща, въпреки екипът на предизборната акция на Джо Байдън да признава опцията за „ неофициално взаимоотношение “. По думите на представителя на Байдън, Андрю Бейтс, извършените по-късно следствия на медиите и Републиканската партия по проблема водят до едно и също умозаключение – Джо Байдън е провеждал формалната политика на Съединени американски щати по отношение на Украйна и не е нарушавал закона.

В  от април 2021 година Хънтър Байдън твърди, че „ няма визия “ дали преносимият компютър в действителност е негов или не. Той позволява опцията устройството да е откраднато или да е станало обект на хакерска офанзива.

Автентичността на част от имейлите, открити в преносимия компютър, е доказана от медии като  и  през март 2022 година

През 2018 година Министерството на правораздаването на Съединени американски щати стартира следствие на финансовата и бизнес активност на Хънтър Байдън зад граница по времето, когато татко му заема поста вицепрезидент. Целта на следствието е да откри дали Байдън-син и неговите сътрудници са нарушавали закона в региона на данъчните каузи, прането на пари, лобизма и регулациите на огнестрелни оръжия. Въпросното следствие към момента тече и няма дефинитивно решение или присъда по проблема. Не е ясно и дали откритият преносим компютър съставлява част от следствието.

Липсата на сигурни доказателства, които да потвърдят или опровергаят изказванията за Хънтър Байдън , го трансформират в комфортен основен воин в дезинформационната акция на Кремъл за съществуването на „ рискови биолаборатории “ в Украйна, която също не се основава на доказателства. Но даже и съществуването на подозрения е задоволително, с цел да се основат безапелационни разкази за пропагандни цели – в тази ситуация, с цел да се обоснове съветската военна инвазия в Украйна.  

Катерина Василева, 

Снимка: 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР