Библиотекарите излязоха на протест днес. Причината - неизпълнено според тях

...
Библиотекарите излязоха на протест днес. Причината - неизпълнено според тях
Коментари Харесай

Библиотекарите излязоха на протест

Библиотекарите излязоха на митинг през днешния ден. Причината - неизпълнено съгласно тях от страна на страната подписано съглашение за въвеждане на минимални начални съществени месечни хонорари в сектора.

От КТ " Подкрепа " упорстват бюджетите на всяка районна библиотека да бъдат увеличени с 40 %, съобщи Кирил Бинев - ръководител на национална федерация „ Култура “.

" С 20 години прослужено време значи, че служащ ще вземе чисто 730 лв., другото са удръжки. А другояче на самия шеф той ще коства 1120 лева Общо разходният стандарт, в случай че го разделим по месеци се получава по 1800 лева на численост. Значи разликата сред 1200 и 1800 – към 600 лв., отива за прехрана на институцията. Това са ток, парно, вода поддръжка на пожарогасители, показване на книги, закупуване на книги – няма по какъв начин да се избегнат тези разноски. Просто постоянно се свива по този начин, че остава за сметка на работещите "

От КНСБ също излязоха с протестна декларация.

В нея остро възразяват против дребния размер на средствата, планувани за библиотеките и упорстват за 25-процентно нарастване на дотацията за 2022 година

„ Не се ли случи това, увеличените режийни разноски могат да принудят библиотеките даже да затворят порти “, написа в декларацията на КНСБ. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР