Би Ти Ви и ''Нова телевизия'', които традиционно обираха най-много

...
Би Ти Ви и ''Нова телевизия'', които традиционно обираха най-много
Коментари Харесай

Партиите избягват реклама в големите телевизии, БСП се рекламира в onovini.eu, bradva.bg, vijti.com

Би Ти Ви и ''Нова телевизия'', които обичайно обираха най-вече пари за реклама по време на предизборните акции, в този момент надалеч не са измежду желаните от партиите медии. Това показва  на Института за развиване на обществената среда (ИРПС), който обгръща първите 10 дни след началото на предизборната акция.

 

На този стадий най-предпочитаната медия в акцията е БНТ с 248 000 лева, следвана от ''Евроком'' с 246 000 лева и ''Стандарт'' с 200 000 лева.  вестниците ''24 часа'' със 113 333 лева.  и ''Труд'' с 81 333 лв..

От електронните уеб сайтове най-предпочитан медиен сътрудник е Epicenter. bg със 66 000 лв.. След него на 7-мо и 8-мо място се подреждат БТВ и Нова тв. 

 

Според разбора на организацията подписаните контракти сред политическите обединения и медиите са на обща стойност от 1 255 230 лева. ИРПС напомня, че два дни преди края на акцията през ноември 2021 година, партиите бяха заделили за медии 1 759 585 лева. 
 
Най-голяма сума за политическа реклама е заделена от ГЕРБ-СДС – 255 хиляди лева

На второ място се подрежда ''БСП за България'' с 242 хиляди лева и ''Продължаваме Промяната'' със 147 хиляди лева Излиза, че тези три обединения образуват към 50% от всички средства, вложени досега за медийна реклама.

 

Партия ''Възраждане'' се подрежда на четвърто място със 118 600 лева, следвана от Движение за права и свободи с 86 116,67 лева ''Демократична България'' се подрежда на 13-то място със сумата от 27 577,50 лева за медии,  а партията на Слави Трифонов ''Има подобен народ'' е обратно в класацията на 18-то място с 18 100 лева. 

 

Интересен е казусът с в. " Стандарт ". На уеб страницата си той е оповестил единствено един контракт с " Българска социалистическа партия за България ", който е най-големият до момента в акцията – на стойност от 200 000 лева без Данък добавена стойност. Въпреки че съглашението е оповестено на страницата на вестника, то включва и отразяване на предизборната пропаганда на столетницата в уеб сайтове като bradva.bg, petel.bg, vihrogon.bg, uniconbg.com, vecherno.com, vijti.com, onovini.eu, silnabulgaria.eu и други Вероятно от левицата смятат, че по този метод посланията им ще доближат до оптимално необятен кръг от гласоподаватели, написа в този  на Института за развиване на обществената среда (ИРПС).

 

И в тази предизборна акция има контракти за безплатно отразяване. Такива с телевизия ''Евроком'' са сключили от ''Движение на непартийните кандидати'', ''Изправи се, България'', ''БСП за България'', ''Правото'' и ''Пряка демокрация''. Тази процедура е възприета и от ⅞ ТВ – тя е сключила един подобен контракт със свързаната с нея партия ''Има подобен народ''. Според малките екрани предизборните диспути също са безвъзмездни.

 

За поредна акция следим медии, които явно демонстрират политическа реклама, а не са оповестили подписани контракти. Такива са да вземем за пример в. Арда Нюз и в. Борба.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР