БХК призовава институциите за бързи действия за предотвратяване на хомофобското

...
БХК призовава институциите за бързи действия за предотвратяване на хомофобското
Коментари Харесай

БХК с призив за предотвратяване на хомофобското насилие |

БХК приканва институциите за бързи дейности за попречване на хомофобското принуждение поради случай на нападнати деца в Пловдив, които били с " неправилна " полова ориентировка.

В понеделник стана ясно, че през миналата седмица пловдивски възпитаници са нападнали свои връстници поради хипотетичната им хомосексуална ориентировка. Според информацията основателите и огромна част от участниците в хомофобското шествие, приключило с принуждение, са 14–15-годишни момчета.

Целта на момчетата е била " да изчистят градската градина " в Пловдив от момчета и девойки с " неправилна " полова ориентировка. При акцията са били замеряни с яйца и бити няколко девойки поради другия им външен тип.

Днес потърпевшите оповестяват, че родителите им се опасяват да ги пуснат на учебно заведение.

" Призоваваме управляващите бързо и дейно да изяснят обстоятелствата към случилото се и да не премълчават хомофобския претекст на действието! Очакваме систематична и съответна работа с нападателите и техните фамилии, с цел да стане ясно, че сходни прояви са незаконни, наказуеми и публично неприемливи ", пишат от БХК. По думите им е нужен явен сигнал, че нарушаванията и закононарушенията от ненавист поради полова ориентировка не се употребяват с безмълвна защита от страна на правоохранителните и правораздавателните органи.

БХК напомня, че на следващия ден се навършват дванайсет години от убийството на студента по медицина Михаил Стоянов, обичай до гибел в Борисовата градина със същия претекст, с който в неделя деца бяха унизени и бити в Градската градина в Пловдив – " тъй като наподобява на гей ".

" Случилото се следва да провокира остра угриженост в институциите, ангажирани с благосъстоянието на децата – Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Държавната организация за протекция на детето. Вече години наред децата и подрастващите стават очевидци на възходяща обществена експанзия, нормализиране на езика на омразата и официализиране на предразсъдъците и отхвърлянето на различността ", прибавят от Български хелзинкски комитет.

Образователните стандарти не дават задоволителни гаранции за основаване на дух на приемливост и приемане в българското училище; освен това – позволява се то да образува предубеждения, ненавист и нападателно отменяне.

БХК обръща внимание, че в сходна среда децата нямат различен късмет, с изключение на да израснат като насилници и жертви. Задължение на институциите е да предотвратят това и да основат приемаща среда за обучение, образование и развиване за всички деца, без значение от техния пол, раса, националност, етническа принадлежност, човешки геном, поданство, генезис, вяра или религия, обучение, убеждения, политическа принадлежност, персонално или публично състояние, увреждане, възраст, полова ориентировка, фамилно състояние, имуществено положение или всевъзможни други признаци, открити в закон или в интернационален контракт, по който България е страна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР