БГНЕС Вероятно учебната година ще започне присъствено. Това заяви за БТА

...
БГНЕС
Вероятно учебната година ще започне присъствено. Това заяви за БТА
Коментари Харесай

Кунчев: Пикът на новата COVID вълна може да е преминал до 15 септември

 БГНЕС Вероятно образователната година ще стартира присъствено. Това съобщи за Българска телеграфна агенция основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По думтие му до 15 септември може да се окаже, че пикът на новата Коронавирус вълна е минал. Епидемиологът изясни, че решението за началото на образователната година и протичането й би трябвало да бъде взето от специалистите в МОН.

Доц. Кунчев от своя страна подсети, че към този момент няма анулация на наредбата за носенето на защитни маски в класните стаи. За учениците от първи, седми и дванайсти клас е най-важно да продължат да вървят на учебно заведение, само че се съобразяваме оптимално с предложенията на МОН, защото там най-добре ще преценяват кое е уместно за децата.

Според  основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев е рано да се приказва за слагането на трета бустерна доза, защото се търсят още мнгоо отговори.

" След прочут интервал от време, когато стартира да спада имунитетът, една такава бустерна доза внезапно покачва имунитета и неговата дълготрайност. От тази позиция изненада няма, само че до момента в който не се промени късата характерност на продукта, никой доктор няма да си разреши да прави нещо, което не е написано в нея. Това несъмнено ще се промени. Сега се правят много изследвания и това, че една-две страни са решили да го вършат е добре, само че е малко рано. Обикновено при някои от имунизациите тази бустерна доза не е идентична с главната имунизация. По принцип в бустерната доза антигенът е в по-малко количество, тъй като е задоволително, с цел да провокира отговор и няма потребност да е цялостна доза, както е нормално, само че дали и тук ще е по този начин или не, ще решат производителите ", добави Кунчев.

В нашите контракти с производителите на имунизациите е вписано, че за 2022 година и за 2023 година желаеме имунизациите, които ще получим, да бъдат към този момент модифицирани и съобразени с новите разновидности. Ще е доста значимо една такава бустерна доза да е с включени нови разновидности, както е в тази ситуация с " Делта ", само че след него може да има и други, изясни Кунчев.

В отговор на въпрос откакто първата и втората доза ваксина може да са от разнообразни производители, каква би трябвало да е третата доза, Кунчев уточни, че и по този въпрос се правят много изследвания. Очевидно е, че разбъркване може да има и че резултатите не са неприятни, само че лекарят не може да се отклони от описанието в късата характерност на продукта.

Няма доказателства, че двудозовата или еднодозовата ваксина работи по-добре или по-бързо, сподели Кунчев в отговор на въпрос дали преболедувалите би трябвало да се имунизират с еднодозова ваксина. По думите му преболедувалите е добре да се имунизират с иРНК ваксина. Такава ваксина за тях ще изиграе тъкмо ролята на бустерно ободряване на имунитета, тъй като се оказва, че след преболедуване в лека форма, които са преобладаващите случаи, имунитетът не е доста под напрежение и много бързо стартира спад на антителата.

Няма организъм, който да не може да бъде инфектиран с вирус, само че е извънредно значимо каква доза от вируса е погълнал. Колкото е по-висока дозата, толкоз по-бързо става заразяването и толкоз по-бурна е реакцията. Отделните качества на всеки организъм и имунитет са основни. Освен антителата в кръвта и клетъчният имунитет, който пази дълго информация за съответния антиген, има и местен имунитет на лигавицата от секреторни антитела, които имат значимо значение.

Това обаче зависи от положението на всеки организъм, а хората в положително здраве ще бъдат доста по-защитени. Това е и едно от вероятните пояснения за какво при " Делта " разновидността, засягащ младежите, смъртостта е относително по-ниска. Това обаче към момента не е доказано, чака се отчет с данни от Европейски Съюз.

Не е правилно, че пушачите по-трудно се заразяват с ковид, както се оказа и погрешно, че сме по-предпазени, тъй като сме ваксинирани против туберкулоза. Видяхме, че няма такава взаимозависимост. Общо взето фонът, на който се развива болестта в белия дроб на тежък пушач, не е добър и това оказва въздействие, сподели още Ангел Кунчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР