БГНЕС Сръбската православна църква забрани откриването на дарената от България църква

...
БГНЕС
Сръбската православна църква забрани откриването на дарената от България църква
Коментари Харесай

Сръбската църква забрани откриването на български храм в Западните покрайнини

 БГНЕС Сръбската православна черква забрани откриването на дарената от България черква в Западните околности. Църквата е подаяние от Дирекцията по вероизповедания в България и трябваше да бъде инсталирана на Архангеловден в сръбското село Ракита. 

" Тази черква не е получила благословията от съответния свещеник ". Това са споделили от Нишката епархия пред телевизия N1. Оттам категорично са подчертали, че " в този храм не може да има богослужения ".

Миналата седмица основателят на дарението - Сашо Златанов от Българския културно-информационен център, сподели, че е получил благословия от Епархията. " Ние получихме благословията от Нишката епархия и църквата може да бъде сложена. Това ще стане когато получим и камбанарията. Отецът от Погановския манастир към този момент освети храма ", сподели Златанов.

Днес, обаче, от Нишката епархия настояват, че " са разбрали за църквата от новините във вестниците и при тях не е пристигнала никаква молба ". Според тях ставало въпрос " за напълно частна самодейност, която е отвън юрисдикцията на Епархията и тя не се намира върху църковен парцел ", предава БГНЕС.

В формалното известие от Нишката епархия акцентират, че " в църквата няма да има никакви богослужения и други църковни действия ".

Дарението предвиждаше православната черква да бъде конфигурирана като преместваема монолитна структура върху частна земя, с цел да могат вярващите да посещават храма. В Западните околности живее огромно българско малцинство. Само преди месеци сръбските управляващи върнаха назад подаяние на Софийската община за децата на 24 май, а на Деня на будителите отхвърлиха и върнаха дарението за учебните заведения. Преди по-малко от година те арестуваха и български лекари, които преглеждаха гратис в Босилеград.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР