БГНЕС След акция на дирекция Вътрешна сигурност“ към МВР, проведена под

...
БГНЕС
След акция на дирекция Вътрешна сигурност“ към МВР, проведена под
Коментари Харесай

Тенчо Тенев е привлечен като обвиняем, грози го затвор до 8 години

 БГНЕС След акция на дирекция " Вътрешна сигурност “ към Министерство на вътрешните работи, извършена под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив, се правят дейности по следствието за закононарушение по работа и нелегално държане на муниции от шеф на бранш в районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи – Асеновград.

Днес, 12 май 2021 година, Окръжна прокуратура – Пловдив притегли като обвинен Тенчо Тенев за това, че от месец февруари 2021 година до 28 април 2021 година, в Асеновград, обл. Пловдив, при изискванията на продължавано закононарушение, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно състояние – шеф на бранш " Охранителна полиция “ към районно управление (на МВР) – Асеновград, е превишил властта и правата си, като е нарушил наредбите на вътрешните правила за реда и изискванията за подписване на контракти за дарения, приемане и ръководство на дарения в Министерство на вътрешните работи, одобрени със заповед на министъра на вътрешните работи и е избрал реализатори за подписване на контракти за подаяние в интерес на районно управление (на МВР) - Асеновград, без да има право на това, като общата стойност на даренията е към 10 500 лв. – закононарушение по член 282, алинея 2, прочие 2, вр. алинея 1, вр. член 26 от Наказателния кодекс.

Тенчо Тенев е упрекнат и за това, че в с. Крум, обл. Хасково, е държал муниции за огнестрелни оръжия без съответно позволение – 554 броя патрони от друг диаметър – закононарушение по член 339, алинея 1 от Наказателния кодекс. 

Установено е, че обвиненият е превишил властта си, като е избрал две компании, които да оборудват постройката на районно управление (на МВР) – Асеновград с видеокамери за наблюдаване, да доставят автомобилни елементи и консумативи, както и да правят поправки действия и други на употребени коли от районното ръководство в града.

Фактурите за тези действия били издавани на община Асеновград, като Тенчо Тенев подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на артикули и услуги измежду свои близки и познати, не по открития ред, като не е бил акредитиран за това от съответните длъжностни лица в Министерство на вътрешните работи, не е съгласувал покупко-продажбите, а цените са били надвишени от доставчиците по негови инструкции. 

Действията по следствието се правят от екип от шестима следователи от Окръжен следствен отдел към Оперативна програма – Пловдив.

Обвиняемият Тенчо Тенев е бил арестуван на 11 май 2021 година в постройката на районно управление (на МВР) – Асеновград. Извършени са били процесуално-следствени дейности – разпити на очевидци, претърсвания и изземвания на девет адреса, конфискувана е комерсиална и счетоводна документи,  както и муниции, назначени са експертизи и други

Обвиняемият Тенчо Тенев е арестуван за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив. 

Разследването е в дейна фаза и се правят оперативно – издирвателни мероприятия и процесуално-следствени дейности.

Предвиденото от закона наказване за длъжностното закононарушение, в което Тенчо Тенев е упрекнат, е отнемане от независимост от една до осем години, като съдът може да постанови и отнемане от правото да заема избрана държавна или социална служба, а за закононарушението, обвързвано с нелегално държане на муниции, законът планува наказване отнемане от независимост от две до осем години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР