БГНЕС Същността на делото на Светите братя Кирил и Методий е

...
БГНЕС
Същността на делото на Светите братя Кирил и Методий е
Коментари Харесай

Инвестицията в култура е инвестиция в бъдещето на нацията

 БГНЕС Същността на делото на Светите братя Кирил и Методий е тук в тези земи. Много хора и страни желаят да я споделят, дано да я споделят. Това съобщи министърът на културата Боил Банов.

Така той разяснява изложбата в Руския културен информативен център, в който Светите солунски братя са показани само и единствено като славянски реформатори, в това число и на съветските земи, без да се загатва ролята на средновековната Първа българска страна за разпространяването на тяхното дело.

Министър Банов напомни, че музеите към този момент са отворени следва отварянето и на театрите.

" Предстои поетапното отваряне на театралните изкуства вътре в залите. Нещата наподобяват по-различен метод през днешния ден, в сравнение с преди месец ", сподели той по бТВ и добави: " Сроковете стават доста, доста обозрими. Нещата последователно и поетапно потеглят към своето нормализиране ".

Естествено отварянето на театралните зали и културните събития навън би трябвало да се реализират при строги ограничения за отдалеченост, тъй че да няма болни.

Министърът на културата съобщи, че са отпуснати 7,5 милиона лв. в допълнение поради пандемията от ковид. " Много сериозна поддръжка, която да даде на хората на изкуството опцията да гледат напред ", посочи той.

" До 6 месеца след изключителното състояние сме подсигурили бюджетите и заплати на културните институции и артистите. Тази гаранция им дава опция да се усещат сигурни ", сподели Банов.

Коментирайки вчерашния митинг на танцовите групи, той даде обещание да се отворят и залите за танци в скоро време. " Обмисляме скорошно отваряне, тъй че всички да се радват на своята специалност ", съобщи Банов.

Той разяснява и концепцията за понижаване на Данък добавена стойност за издаването на книги.

" Като човек на културата не мога да не бъда благополучен от намаляването на Данък добавена стойност за книгите. Това решение е резонно, има го в доста други страни. За страдание, като човек, който схваща малко от стопанска система би трябвало да кажа, че тази мярка ще се отрази на стопанска система ", призна Банов.

Той напомни, че страната оказва помощ на книгоиздаването и го развива като отделя по 2 милиона лв. за закупуване на книги за библиотеката.

Ще бъде наложена оптималната санкция за надупчването на постройката на Софийския университет поради слагането на климатици – към 30 000 лв.. Тези промени са направени в прорез със Закона за културното завещание, даде обещание министър Банов.

Той съобщи, че е разговарял с Вежди Рашидов и към този момент е изчистил проблемите с него. " Трябва да прощаваме на най-големите създатели ", сподели Банов.

" Този кабинет е посочил, че каквото е реализирано в културата, той го развива. Култура и обучение са основни за развиване на тази нация. Ако желаеме тя да се развива, би трябвало да влагаме в тези области ", съобщи Боил Банов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР