БГНЕС Решението за зелените коридори“ беше добро и на много места

...
БГНЕС
Решението за зелените коридори“ беше добро и на много места
Коментари Харесай

Кантарджиев: Преболедувалите могат да се ваксинират само с 1 доза

 БГНЕС Решението за " зелените коридори “ беше положително и на доста места те към момента работят, през днешния ден идват 52 800 дози от имунизацията на " АстраЗенека “ – те незабавно ще бъдат разпределени в страната. Това разгласи в " Тази събота “ по Би Ти Ви шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Той добави, че в понеделник чакаме още 12 хиляди дози от препарата на " Пфайзер “. Тази седмица стана ясно, че страната ни ще получи декларираните ваксини от " АстраЗенека “ освен със закъснение, само че и в доста по-малки количества “. Все още няма и изясненост по кое време още веднъж ще проработят така наречен " зелени коридори “ за имунизиране против ковид в столицата и огромните градове.

Недостигът на ваксини

" Проблемът е в целия свят, освен в България. Наши сънародници в чужбина непрекъснато ми пишат дали да идват, с цел да се имунизират у нас. Защото на всички места има усложнения. Сключиха се контракти за големи средства и в този момент ние чакахме едно ритмично доставяне. За страдание, са подобен тип медикаменти, че имат софтуерни проблеми и има закъснение “, сподели проф. Кантарджиев.

По думите му няма заплаха хората, които към този момент са си сложили първа доза – да останат без втора игла. И въпреки всичко, в случай че това се случи не би трябвало да се тормозят, тъй като главният имунитет се реализира с първия банкет на препарата, а с втория – се покачва с още 10-15%. Той изясни, че по принцип втора доза се поставя при епидемии, с цел да се доближи по-голямо покритие в популацията.

На въпрос дали хората могат да си сложат втора доза-защита на производител, друга от в началото инжектираната, проф. Кантарджиев, че в характерностите на препаратите не се упоменава тази опция, само че от здравна позиция е допустимо и сега се вършат сходни изследвания.

Според него е разумно изказванието преболедувалите COVID-19 да се имунизират единствено с една доза. " Най-добрият имунитет се получава след преболедуване, обаче прекаралите го тежко се тормозят и желаят да се имунизират. Тези хора би трябвало да изчакат три месеца, с цел да се възвърне имунитетът – не че ще навреди, само че няма да има същия резултат. За преболедували една доза е задоволителна “, добави той. Проф. Кантарджиев съобщи, че до 10 дни се чака решението на европейските регулатори и за имунизацията на " Джонсън и Джонсън “, която към този момент е позволена за приложимост в Съединени американски щати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР