БГНЕС Прокуратурата се зае и с колекцията от антики и монети

...
БГНЕС
Прокуратурата се зае и с колекцията от антики и монети
Коментари Харесай

Истина ли е? Братя Бобокови с колекция от антики и монети за 80 млн.евро

 БГНЕС Прокуратурата се зае и с сбирката от антики и монети на предприемачите Атанас и Пламен Бобокови, която се пресмята по неофициална информация на стойност 80 млн.евро, съобщава русемедия.ком. Министърът на културата би трябвало да ревизира дали е спазен законът по отношение на идентификацията и регистрацията на полезностите, които са част от фонда на Нумизматичния музей в Русе, основан от фондация " Братя Бобокови ".

" Проверката е обвързвана с изясняване на голям брой условия, свързани с произхода, методите на придобиване, идентифициране и вписване на културните полезности ", оповестиха от Върховната административна прокуратура. 

Въпреки че музеят действително няма лична постройка, той публично съществува на хартия и със свои експонати, които обикалят от 10 години страната като мобилна галерия.

" Някои от сбирките, които притежаваме, са най-богатите и цялостни в света. Сред тях са сбирката от монети на римската колония Деултум, а другата - монетите на скитските царе ", разяснява преди време шефът на музея проф. Димитър Драганов.

Всъщност фондация " Братя Бобокови " е учредена през 2005 година, с цел да подкрепи основаването на първия частен Нумизматичен музей в България. През 2007 година фондацията закупува четириетажната постройка на бившето Музикално учебно заведение, монумент на културата, която не се употребява след мощното земетресение от 1977 година В продължение на 10 години архитектурният шедьовър чакаше да бъде реставриран, като едвам през последните две години там се видяха действителни действия. Обещанието от притежателите, обещано през есента на 2017 година, беше музеят да отвори порти през 2018 година Това към момента не е станало.

Междувременно през 2008 година археологът проф. Димитър Драганов е арестуван поради откритите в дома му 489 неповторими антични монети на приблизителна стойност 370 000 лева Това са монети, сечени от скитски царе. Правят се обиски на още 25 адреса в разнообразни градове и професорът е упрекнат за уредник на незаконна група, обвързвана с антични творби на изкуството.

Проф.Драганов е заявил, че обработва сбирката на Пламен Бобоков както за регистрация, по този начин и за бъдеща книга. И счита че проблемите му са били предизвикани точно поради обработката на сбирката на предприемача. В края на 2008 година обаче бъдещият Нумизматичен музей е официализиран със заповед, подписана персонално от тогавашния министър на културата Стефан Данаилов.

През 2017 година фондацията разгласи, че Русе ще има най-големият нумизматичен музей в Европа. След ремонта на постройката в нея ще има освен експозиционни площи, само че и просветителни модули - образователен музей и атракцион за възпитаници. Камерната зала, която преди години е била с най-хубавата звучност в Северна България, ще бъде възобновена - оптимално покрай оригинала и в нея ще се провеждат разнообразни културни събития.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР