БГНЕС Председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова е привлечена към

...
БГНЕС
Председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова е привлечена към
Коментари Харесай

Обвиниха шефката на Българския фармацевтичен съюз за всяване на тревога

 БГНЕС Председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова е привлечена към наказателна отговорност за всяване на паника. Това излиза наяве от прессъобщение на прокуратурата.

Обвинението е във връзка със серия от изказвания, будещи неоснователна паника у жителите, в изискванията на въведено изключително състояние.

С оглед на високата социална заплаха на действието, изразяващо се в отправяне на неоснователни изказвания за предстояща липса на лекарства, по отношение на Стоименова е взета мярка за неотклонение  " парична гаранция “ в размер на 20 000 лева, показват от прокуратурата.

Разследването под надзора на Софийската районна прокуратура продължава.

В своя позиция, оповестена на уеб страницата на Българския фармацевтичен съюз, професор Асена Стоименова декларира, че задачата на медийните изяви е била да се осведоми българското общество по значими тематики. И още – че всяко нейно обръщение или изказване почива на 25-годишен опит във фармацевтичния бранш.

В изявление за БНР и други медии Асена Стоименова предизвести, че в обстановка на изключително състояние се чака дефицит на медикаменти, заради което Българският фармацевтичен съюз има положителна настройка за въвеждането на генеричното заменяне за артикули, което на този стадий у нас не е разрешено.

У нас главен производител на генерици е компанията " Софарма ", благосъстоятелност на Огнян Донев.

Проф. Асена Стоименова е учител, бивш началник на Изпълнителната организация по медикаментите до 2018 година.

Около името й се зашумя преди две години около прекъсването на продажбата от Европейската организация по медикаментите на 62 медикамента с рискова за здравето съставна част. Призована да изясни пред депутатите, Стоименова в началото отхвърли да пристигна в Народното събрание на чуване. Тя изясни, че има задължения, което принуди ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева да я задължи да се яви пред депутатите. Оказа се, че европейската организация е алармирала за казуса с лекарството за високо кръвно седмица преди този момент, а в нашите аптеки е имало неизтглени партиди. Около месец по-късно проф. Стоименова подаде оставка, само че остана консултант на министъра.

Стоименова беше определена за ръководител на Българския фармацевтичен съюз през февруари тази година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР