БГНЕС От целия туристически бранш единствено екскурзоводите не сме получили нито

...
БГНЕС
От целия туристически бранш единствено екскурзоводите не сме получили нито
Коментари Харесай

Екскурзовод: Повече от година сме без работа и нито лев подкрепа

 БГНЕС От целия туристически отрасъл само екскурзоводите не сме получили нито един лев обезщетение от началото на пандемията, съобщи в изявление за БГНЕС екскурзоводът Цветомир Милошов.

Заедно с сътрудниците си планински водачи, представителите на специалността адресираха писмо до служебния министър-председател и отрасловите министри – на туризма, на стопанската система, на труда и обществената политика, с копие до омбудсмана, в което упорстват за помощ поради дългия интервал, в който им е било неразрешено да работят.

" С изпратеното следващо писмо до Министерство на туризма целим да насочим вниманието на новия длъжностен министър, госпожа Балтова, към извънредно неравнопоставено и унизително състояние, в което нашата колегия беше оставена поради некомпетентността на предходните ръководещи, по отношение на останалите браншове в бранша туризъм “, разяснява Цветомир.

" В писмото отделяме особено внимание на обстоятелството, че всички обещания и уверения, които предходните два екипа, управлявали министерството, ни дадоха, остават единствено празни думи към този момент. Няма по какъв начин да получим някакви доходи до края на актуалната година, а в случай че изобщо се случи реализирането на плана за правене на виртуални турове и презентации, то " компенсацията " на всеки един сътрудник би било равно на 175 лева на месец, което е повече обидно, в сравнение с подкрепящо като резултат “, добавя още екскурзоводът.

Ето за какво представителите на специалността желаят от сегашния управителен екип на отрасловото министерство да намерения за отпущането на специфични целеви средства от личния си бюджет, с цел да могат екскурзоводите да получат най-малко минимална поддръжка.

" Защото считаме за незаслужено да упражняваме една контролирана и регламентирана от самото министерство специалност, а във времена на остра потребност от поддръжка същото това министерство на процедура да отхвърля да я даде. Отново споделям, че това отношение на Министерство на туризма по отношение на екскурзоводите е тип дискриминация, защото страната, в лицето на разнообразни ведомства отпусна на няколко пъти помощ към туроператорите и турагенциите, към хотелиерите, към превозвачите, даже към ресторантьорите, до момента в който нашата професионална общественост бе оставена в забвение “, счита Цветомир.

Той означи и различен значим факт – писмото излиза от неофициална група професионални екскурзоводи, които поддържат връзка в обществените мрежи.

" За страдание нито една от трите професионални организации на екскурзоводите, които са основани в името на това да пазят ползите ни, не поддържа публично тази самодейност и не застана с името си зад нея.

Като цяло от началото на пандемията до този миг, по мое персонално мнение, и трите екскурзоводски организации са пасивни и прекомерно неефективни в връзката си с министерството. За сметка на това обаче, точно тези организации бяха избрани като евентуалните бенефициенти на упоменатия план за правенето на видеопрезентациите и видеотуровете “, напомни той.

" Професионалните организации до този миг остават без позиция и по различен извънредно значим проблем, изравен пред нас. Става дума за промените в Наказателния кодекс, които плануват затвор за осъществяването на транспорт на пасажери с нерегламентирани транспортни средства.

Това непосредствено се отразява върху опцията на мнозина от нас да упражняват специалността легално, защото постоянно се постанова да работим с самостоятелни туристи, които с изключение на сказка, имат потребност и от транспорт с фирмен или персонален автомобил на екскурзовода. В настоящето състояние, записано закона, с изключение на лишаване на транспортното средство, с което се прави транспорта, се планува и присъда " отнемане от независимост “ за период от 1 до 2 години, което би довело и до лишаване на лицензите ни за упражняване на специалността “, описа още Цветомир Милошов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР