БГНЕС Австрия, България, Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия,

...
БГНЕС
Австрия, България, Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия,
Коментари Харесай

България е получила потенциално опасна партида ваксини на AstraZeneca

 БГНЕС Австрия, България, Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Испания и Швеция са получили ваксини на " АстраЗенека " от партида ABV5300, заяви през днешния ден Европейската организация по медикаментите. Това конкретизиране се съдържа в известие на организацията във връзка инспекция на смъртен случай в Австрия, където ваксина от тази партида е била сложена на умрелия по-късно пациент.

Агенцията отбелязва, че към този момент няма улики, че смъртният случай е настъпил поради непосочена в листовката на имунизацията странична реакция, предава Българска телеграфна агенция. Допълва се, че в Австрия при имунизиране с дози от посочената партида в началото са открити два случая на тромбози. Във втория случай имунизираният се възвръща от белодробна емболия, а в първия гибелта е настъпила 10 дни след имунизацията.

До през вчерашния ден в организацията са получени още две известия за тромбози след слагането на ваксини от въпросната партида. Отбелязва се, че с изключение на Австрия, решение да спрат потреблението на ваксини от партидата са взели също Естония, Литва, Латвия и Люксембург. Партидата съдържа общо 1 милион дози, доставени в 17 страни.

Въпреки че в тази ситуация надали да става дума за неприятно качество на партидата, следствието продължава, се прецизира в известието. Агенцията прибавя, че до момента поради имунизацията на " АстраЗенека " са получени 22 известия за тромбози измежду 3 милиона ваксинирани с този препарат в Европейски Съюз и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Допълва се, че инспекцията не е завършила.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР