Безумията в България са нещо ежедневно отдавна. Но! Особено в

...
Безумията в България са нещо ежедневно отдавна. Но! Особено в
Коментари Харесай

Сигнал до ФАКТИ: Общинската администрация на Варна иска да разруши училище

Безумията в България са нещо всекидневно от дълго време. Но! Особено в последните 4 години наглостта, дебелокожието, бруталността и некадърността са в своя разцвет. Всъщност, Вие, нашите читатели, го чувствате и виждате тъкмо толкоз добре, колкото и ние от Четвъртата власт. След всяко безумство си мислим, че има някакво дъно, че има някаква граница на алчността, гарнирана с грубост, уви – не. За герберската администрация граници няма, а следващият образец за това е от Варна. Управляващото статукво там желае безусловно да срине УЧИЛИЩЕ – нещо свято за почтените хора. Става въпрос за ОУ „ Свети Иван Рилски “, което през тази година навършва 100 години от основаването си. Какъв цинизъм, нали? За готвеното безумство ни алармира общинската съветничка във Варненския общински съвет – Стела Николова от „ Демократична България “. След локалните избори през 2019 година се основава усещане, че в Морската ни столица тя е единственият общински съвет, който сигнализира медиите и се бори против нелепици (б.р. да вземем за пример в тази ситуация с фекалните води във Варненското езеро) и несправедливости като упомената нагоре и добре разказана от нея по-долу пред ФАКТИ .

„ Две варненски гимназии имат извънреден проблем, тъй като са дружно с съществени учебни заведения в една и съща постройка. Това са Математическата гимназия и V-та Езикова гимназия, която е със засилено проучване на немски език. За V-та гимназия господа ръководещите са измислили извънредно остроумен ход. А точно да нареждат гимназията на адрес бул. „ Владислав Варненчик 225 “. На нас общинските съветници това ни беше предоставено като адрес. Каква изненада обаче?! Училище „ Свети Иван Рилски “ ни изпраща писмо на всички нас общинските съветници от Варна, в което ни изясняват, че адресът, на който би трябвало да се построи V-та гимназия и за който по никакъв метод не ни е обяснено, че би трябвало да се събори нечие учебно заведение и да се изведат учениците от него, се явява в действителност парцелът на ОУ „ Свети Иван Рилски “, дружно с един двор. Този имот е дарен по време на Междусъюзническата война от едно варненско семейство за начално учебно заведение. Построено е учебното заведение на този имот, който е 13 дка и е вкусен, тъй като към този момент се явява в необятния център на Варна. Намира се наоколо до „ Мол Варна “. И тъй като Общинска администрация Варна беше „ по този начин добра “ през годините да продава всички вероятни общински имоти, вместо да ги резервира и да може да строи учебни заведения или здания с публично предопределение, в този момент общината желае да събори едно учебно заведение, с цел да се реалокира друго учебно заведение на негово място. А на събореното учебно заведение се предлага да се реалокира в друго учебно заведение. Разделят се две учебни заведения, тъй като V-та Езикова гимназия дели една постройка с ОУ „ Георги Сава Раковски “, изважда се V-та гимназия от там, изгонва се ОУ „ Свети Иван Рилски “ и го пращат в учебно заведение „ Отец Паисий “, където отново да бъдат две учебно заведение. Разделят две учебни заведения, с цел да съберат две други учебни заведения?! Това е безумната герберска мисъл, която може да докара всеки естествен човек до тотална нервност “, описа ни Стела Николова.

Освен всичко друго, което загатнах, ОУ „ Свети Иван Рилски “ работи с деца в риск, деца в неравностойно състояние и деца от малцинствени групи. Тези хора, които са управление и колектив там, вършат всичко допустимо децата от тези малцинствени групи да вървят на учебно заведение, да бъдат образовани. Те поставят и грижи, с цел да основат у децата и други умения, отвън самата образователна активност. Имат всевъзможни кръжоци, учебното заведение разполага с парк 4 дка, което отново наблягам, че като имот е доста апетитно за Община Варна. Ръководството на учебното заведение изрича своето подозрение, че тях ги гонят тъкмо поради това, че тяхното учебно заведение се намира на един голям имот от 13 дка, който удовлетворява големите стремежи на Община Варна хем да построи една постройка за V-та гимназия, хем в това време да ѝ остане едно „ ресто “, което след това да може да бъде предоставено на подобаващите компании против подобаващите финансови средства. На 13 дка никой няма да стои една постройка! “, разясни общинската съветничка от „ Демократична България “

„ В същото време математическата гимназия се планува да бъде на мястото на някогашния Електротехникум. А в това време се вършат едни просветителни стратегии, които са за придобиване на професионална подготвеност, изисква се от компаниите и те изискват от просветителното министерство да има фрагменти, които излизат от просветителните институции с някакви умения. Но се затварят всички техникуми, които произвеждаха такива фрагменти. Остана Механотехникумът, не знам и той какъв брой време ще оцелее. Тези просветителни институции падат стръмно надолу във връзка с качеството на обучение и желанието на учениците да се запишат в тях. И като няма искащи за такива учебни заведения, те биват закривани и им употребяват парцелите “, даде образец тя.

„ Колективът в ОУ „ Свети Иван Рилски “ работи извънредно добре. Тези хора от малцинствените групи, които ние се чудим по какъв начин да ги заведем до учебно заведение, а помните, че предходната година господин министър председателят прати учителите да съберат учениците от къщите, с цел да ги вкарат в учебно заведение и след това просветителното министерство отбелязваше позитивните резултати от цялата тази активност, която беше вменена на училите, като че ли са полицейски инспектори, и ние внезапно започваме да затваряме едно учебно заведение, което работи добре и пращаме учениците от това учебно заведение в учебно заведение „ Отец Паисий “ “, съобщи още Николова, като по-късно добави, че колективът и управлението на ОУ „ Свети Иван Рилски “ е съществено обработвано за користната цел, дава обещание им се, че на процедура тяхното учебно заведение ще се влее в ОУ „ Отец Паисий “, което по думите на общинската съветничка не е по никакъв начин добър вид за учениците от ОУ „ Свети Иван Рилски “.

„ Къде е логиката в това да се закрие едно учебно заведение и да се влее в друго, с цел да може други две да бъдат разграничени? “, пита събеседничката ни, само че и ние също.

В тактиката на Община Варна за предучилищно и учебно обучение 2021-2025 написа, че на всички деца би трябвало да се обезпечи подобаваща среда, подобаваща обучение и опцията децата да са сложени в условия на равни начала. „ Къде е равното в този случай? “, попита общинската съветничка.

В ОУ „ Свети Иван Рилски “ учат единствено 260 възпитаници и това е един от главните причините на Община Варна в желанието им да срутен постройката и да закрият учебно заведение.

Стела Николова направи конкретизиране и по този въпрос:

„ Искам да отбележа, че в тази малцинствена общественост, която се образова главно в ОУ „ Свети Иван Рилски “, има извънредно огромна имиграция. И то освен там. Българите бягат от ръководството на ГЕРБ като от чума. Това, че има извънредно огромно текучество не е единствено от в този момент, още повече, че е и на всички места. Оправданието на Община Варна меко казано надменно. Това, което се пробват да създадат тези хора, е да докопат имота на ОУ „ Свети Иван Рилски “, с цел да си осъществят проектите, тъй като те разпродадоха общинското имущество. Не желая да бъда брутална, само че тези хора работят като марокански скакалци – не оставят нищо след себе си”, заключи възмутената варненка.

По тематиката обстановката все още не е по никакъв начин оптимистична. Това е по този начин, тъй като болшинството във Варненския общински съвет, който би трябвало да вземе решението, е повече от устойчиво, само че не в положителния смисъл на думата

Учители и родители вършат подписка против закриването на ОУ „ Свети Иван Рилски “ точно на 100-годишната му, а управлението на учебното заведение все още е по-скоро страхливо, очевидно страхувайки се, че може да си сътвори проблеми със мощните на деня в града.

Скандално е и това, че от Община Варна въобще не са потърсили мнението на Инспектората по обучение във Варна. Нещо, което излиза наяве след писмо на директорката на учебното заведение до РУО Варна.

Гласуване по съответния проблем ще има на идната сесия на Варненския общински съвет, до която няма доста време, с цел да бъде спряно това безумство. Вероятно ще е през идната седмица, като „ топката е в полето “ на управлението на ОУ „ Свети Иван Рилски “, учителите в учебното заведение и родителите на децата – на първо място от тях зависи дали ще разрешават тази неправда да се случи.

Недопустимо е по този метод да се унищожава УЧИЛИЩЕ. Още повече, че тук приказваме за такова, което има изключителна потребна функционалност – да оказва помощ на деца в риск и такива от малцинствените групи да се развиват като персони и да се интегрират в българското общество сполучливо.

И да, казусът на V-та Езикова гимназия би трябвало да бъде позволен по някакъв метод, само че не по този метод, не с неправда към нещо, което работи добре, и към децата.

Училища би трябвало да се строят, от ден на ден и повече, а не да се разрушават. Ясно е, че в страна, в която министър-председателят е прочел една книга в живота си, за почитателите му по „ хранителната верига “ е мъчно да се сдържат да разрушават и да се стимулират да градят, само че не всички сме като тях и те ще би трябвало да се преценяват с това.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР