Безспорно внесените от вицепремиера Валери Симеонов промени в Закона за

...
Безспорно внесените от вицепремиера Валери Симеонов промени в Закона за
Коментари Харесай

Свободата на медиите – игра и на хазарт

Безспорно импортираните от вицепремиера Валери Симеонов промени в Закона за хазарта са една от тематиките на тази седмица, а и освен на миналите седем дни. Защото тези промени засегнаха една доста болна тематика за така и така болното ни общество – КОЙ печели?
Кой печели непосредствено и доста от
хазарта е ясно – тези, които го провеждат и тези, които го популяризират. На пръв взор Симеонов желае да вкара ред тъкмо в този порядък, което е похвално. Интересното обаче е, че той се концентрира върху втора точка от реда – рекламата, а не върху директните доходи т.е. налози в данъчната хазна. Симеонов се закани първа точка скоро да му е в дневния ред, т.е. увеличение на налозите за хазарта – още при разискването на измененията на равнище комисия, само че най-малко към този момент документално не е по този начин.
Предвид политическата история особено на Валери Симеонов няма метод всеки по-разумен човек да се е запитал за какво той се захвана с
хазарта? От алтруизъм? От праволинейност? Защото по този начин е редно? Искам откровено да кажа " ха нека ", обаче ми идва и продължението " едва ли ". Защото единствено като погледна измененията в Плана за ръководство на Национален парк " Пирин ", за които Симеонов лобира интензивно и даже поведе шествие в тяхна отбрана, подозренията ме обеземат с цялостна мощ. Като прибавим и някои други начинания на НФСБ – да вземем за пример тази за застрояването на аграрни земи, която първо Народното събрание спря, само че доста бързо позволи откакто НФСБ мина през различен закон и ветото на президента Румен Радев не оказа помощ за нищо, то идва и въпросът – трупане на политически актив ли е ремонтът на Закона за хазарта?
Кой ще пострада от измененията? Както към този момент писах нагоре – тези, които излъчват реклама. На първо място това са огромните частни малките екрани – Нова телевизия и bTV. Специално с медиите Валери Симеонов от дълго време е в бурни връзки – да си спомним абсурда в Нова телевизия и по какъв начин вицепремиерът подсети на Виктор Николаев, че колежката му Ани Цолова ненадейно я обзе предпочитание да прави лайстайл предаване, което целокупната българска аудитория още чака. Последва ултиматум на Симеонов през държавната пресслужба към всички медии, които той счете, че го клеветят и това затвърди усещането за война с огромните медии. А в този момент пристигна ред и на рекламата на
хазарта...
Колко вземат огромните малките екрани от реклама на
хазарт? Това могат да кажат единствено те, както и тези, които им заплащат. Със сигурност обаче надали е малко. И в случай че този поток секне, ще има компликации. Защото, колкото и да си огромен, отрежат ли ти нещо огромно, ще се олюлееш, а може и да паднеш.
В момента, публично, Нова телевизия е благосъстоятелност на непознат вложител – чех. При bTV ситуацията със притежателите е същото – чужденци. Ако погледнем целия медиен пазар, това е необичайност – огромна медия да не е под шапката на един огромен и към този момент не чак толкоз млад съумял мъж. Преди Петр Келнер да купи Нова телевизия, напълно съществено в медийните среди циркулираше слуха, че Делян Пеевски я желае. Когато ненадейно Ани Цолова си потегли от утринния блок на Нова телевизия, спекулациите бяха, че това се случва тъкмо поради Пеевски – тъй като малко преди Цолова да слезе от екран, доста близкият на Пеевски народен представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев категорично сподели на Цолова при свое посещение в Нова, че " Пеевски ви праща доста поздрави и ви пожелава креативен триумфи ". Малко по-късно Виктор Николаев остана самичък, след това пристигна Аделина Радева, а Ани Цолова още си приготвя начин на живот предаването...
Голям задграничен вложител в България, изключително що се отнася до медии, няма метод да не се сблъска с Пеевски. А Пеевски и господарите му работят години наред за преодоляване на медийните канали. Извън Пеевски, единствената по-голяма медийна група е " Икономедиа " - когато не приказваме за телевизионния пазар. На телевизионния пазар конкуренцията е по-голяма – въпросът е докога?
Петр Келнер пристигна в България с репутацията на човек, чиито ползи са доста огромни, само че в никакъв случай прекомерно трайни. Чешкият милиардер работи с концепцията да печели с помощта на нюха и контактите си и, несъмнено, на изгодата. Ако му е преференциално, ще купува – или продава. Ако не му е преференциално – ще продава. Такова е усещането, което си е построил в Чехия.
Ако Нова телевизия влезе съществено на загуба заради секнал доход от реклама и ситуацията не може бързо да се промени, какво ще се случи тогава? Какво ще се случи с bTV, откакто притежателите им от CME през предходната година продадоха бизнесите си в Хърватия и Словения?
Промяната на финансовия поток за реклама на
хазарт ще повлияе несъмнено на огромните малките екрани, в случай че новият закон мине по метода, по който желае Симеонов. И тогава ще е доста забавно дали няма да има поредна огромна смяна на българския медиен пазар.
Разбира се, надали има рационален човек в България, който да е удовлетворен от положението на българските медии, да не приказваме малките екрани. Напротив – малките екрани всеобщо са презирани от хората с най-малко една дейна мозъчна клетка в главата, а доверието към тях и към българските медии въобще е нулево от всеки, считащ се за мислещ човек. Що се отнася до свободата на словото е безконечна дъвка, само че и в този момент огромни и значими тематики минават половинчато, с акцент основно върху сеира или не минават въобще през огромните ни частни малките екрани. Така че възможното увеличаване на фигурата на Пеевски и на телевизионния пазар единствено ще ускори ясната така и така наклонност – и надали някой ще се трогне. Защото човек се трогва единствено за нещо, за което му пука - такива са обстоятелствата, както би споделил (или не?!) Захари Бахаров!
А
хазартът – той ще оцелее. Той постоянно намира метод да оцелее – тъй като такава е човешката природа. Ограничаването на безогледната му реклама в действителност би помогнало, основно на бъдещите генерации – въпросът е какъв брой ще се съблюдава бъдещият закон. Защото в България законите се съблюдават все по-рядко, а възмущението от това се чува все по-трудно. Защото и в този момент същинските медии са ъгъл. А такива медии са търсени - проличава си, такива са обстоятелствата. И наближава времето, когато дефинитивно няма да бъдат намирани!
Автор: Ивайло Ачев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР