Безспорно, първите преки избори за съдийската колегия на ВСС са

...
Безспорно, първите преки избори за съдийската колегия на ВСС са
Коментари Харесай

Радан Кънев: Борисов да не си мие ръцете с добрата работа на други

" Безспорно, първите директни избори за съдийската гилдия на Висш съдебен съвет са обнадеждаващи. Това дава на Борисов и ГЕРБ съображение да настояват, че промяната, разделяща съвета, не е " опраскана " през декември 2015г. За страдание, напълно не са прави. Именно смяната на квотите прави съдийската гилдия напълно подвластна от политическия избор на Народното събрание. И в случай че #44НС избере партийни послушковци или мафиотски слугинаж, изборът на съдиите ще бъде ялов, а Висш съдебен съвет - все по този начин нездравословен ".

Това разяснява в обществената мрежа " Facebook " зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев. Повод за поста му стана изявление с премиера Бойко Борисов по-рано през днешния ден пред " Нова телевизия ". Той съобщи, че " сега берем плодовете на изключителна правосъдна промяна, стартирана в предходния мандат " във връзка избора на нов състав на правосъдния съвет.

Кънев декларира още в поста си, че цялата отговорност сега е в Народното събрание и изключително в ръководещото болшинство.

" Така че Бойко да не си мие ръцете с това, че други са си свършили добре работата.

Работата на новия Висш съдебен съвет зависи от ръководещите - и в случай че се провалят в избора си, както през 2012г. (а това наподобява съвсем сигурно), ще носят цялата отговорност за положението на правораздаването. Цялата. Защото дават отговор и за провалената през 2015 опция съдиите сами да изберат болшинство в колегията, и за номинациите си през 2017 ", разяснява той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР