Безспорно котките са животните, които са способни да разчитат човешките

...
Безспорно котките са животните, които са способни да разчитат човешките
Коментари Харесай

10 факта за вашата котка, които ще ви изненадат

Безспорно котките са животните, които са способни да разчитат човешките страсти най-добре. Но става известно, че знаем доста малко за тях.
Представяме ви 10 обстоятелството за тях, които сигурно ще ви изненадат.
1. Колко години живеят котките?
Обикновено се твърди, че котките живеят до 10-15 години, само че има доста образци за котки, които са доживели до 20 и 22 години. Най-старата котка е Creme Puff от Остин, Съединени американски щати. Живяла е от 1967 до 2005 година и е умряла на 38-годишна възраст. Може би притежателите й са знаели каква е загадка на нейното дълголетието, защото предходната им котка е живяла 34 години.
2. Вашата котка може да е алергична към вас
Алергията при котките е много постоянно срещано събитие и мнозина неправилно имат вяра, че източникът е животинската четина. Истинският алерген е протеин, който се намира в слюнката, урината и козината, която котките постоянно облизват.
Но малко хора знаят, че обстановката може да бъде безусловно идентична и котките могат да бъдат алергични към частици от кожата на притежателите си.
3. Котките мъркат с причина
Мислите, че котката ви показва задоволството си по този метод. Но в действителност котките мъркат, когато са обезпокоени, уплашени или когато огладнеят, с цел да напомнят на стопанина си, че е време за ястие. Съществува и догадка, че мъркането е натурален лековит механизъм. Смята се, че вибрациите му са способни да подмладяват и възвръщат тъканите. Честотата на такива трептения варира от 20 до 150 Hz, което подхожда на честотите, употребявани при физиотерапия.
Според някои изследвания котките обичат да ги галят, изключително към устата и е по-добре да не докосвате опашката им.
4. Повечето котки са с нетърпимост към лактоза
Забравете изказванието, че кравето мляко е най-хубавото за котките, защото множеството от тях са с нетърпимост към лактоза. Това се дължи на обстоятелството, че тялото на животното не е в положение да разгражда млякото до елементарни захари, които след това би трябвало да се всмукват в кръвта. В резултат на това бактериите от млякото предизвикват ферментация, което води до газове, отичане на корема и диария. Ако храните котката си със специфични храни, тогава няма потребност от мляко.
5. Котките не обичат сладко
Сигурно сте забелязали, че котката ви е изцяло безразлична към сладкото и в никакъв случай не би откраднала от бисквитите или бонбоните ви. Просто котките не обичат сладки храни. Те нямат рецептори, които реагират на сладостен усет.
Ако вашата котка яде сладолед или кондензирано мляко на драго сърце, в тази ситуация тя е привлечена от високото наличие на мазнини, а не от захарта.
 Котка задържа скоростен трен в Лондон Котка задържа скоростен трен в Лондон
Високоскоростният трен от Лондон до Манчестър не е съумял да тръгне в точния момент поради котка, която отказвала да слезе от покрива на влака,...
6. Котките си ближат козината, тъй като са спретнати и чисти
Да, те могат да прекарват часове в лизане на козината си, с цел да я  поддържат блестяща и чиста, само че това също по този начин това им оказва помощ за контролиране на телесната температура. Въпреки дебелата четина, потните жлези на котките се намират единствено на лапите им и през горещите месеци те се изпотяват. 
7. Мустаците на котките служат като " навигатор "
Благодарение на мустаците си котката може да се ориентира даже в безспорен мрак. Тя усеща, че въздухът пред обектите става по-плътен и получава информация за трудността без физически контакт с него. Също по този начин, котката употребява мустаците, с цел да дефинира дали може да се побере в несъмнено пространство.
8. Котките се търкат в хората, с цел да маркират територията си
 Защо котката би трябвало да спи в леглото ви Защо котката би трябвало да спи в леглото ви
Голяма част от навиците на домашните любимци са сложни за пояснение. Например, котките обичат да спят до стопаните си, без значение от то...
Всъщност това е най-поразителната демонстрация на обич. Така котката оставя аромата си върху вас, заявявайки на всички в близост, че вие сте нейният собственик.
9. Котките прекарват 70% от живота си в сън
Котката може да прекара в сън до 17-18 часа в денонощието. А дребните котенца нормално спят в 90% от времето. Между другото не се предлага да събуждате котката си, тъй като това може да докара до нараснала нервност и възбудимост на животното.
10. Колко котенца може да роди една котка?
Обикновено котката ражда от 4 до 6 котенца, а най-големият брой, регистриран в миналото, е 19. И през живота си една котка може да роди до 100 котенца.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР