Безспорно Homo sapiens, или съвременният човек, е един от най-успешните

...
Безспорно Homo sapiens, или съвременният човек, е един от най-успешните
Коментари Харесай

5-те изчезнали човешки вида и разликите им със съвременния човек

Безспорно Homo sapiens, или актуалният човек, е един от най-успешните типове в историята на човешката еволюция. Той е оживял след голям брой тествания и трудности - факт, който не се отнася обаче до нито един различен остарял човешки тип, написа Starsinsider.com.

Не се заблуждавайте обаче, че с цел да сe стигне до днешния човек, сме минали по права еволюционна линия през предходните типове, както се посочваше в небезизвестната доктрина на Дарвин. Съврмеменната технология разреши на учените да открият, че други типове хора са съжителствали на планетата едновременно. Дори е имало кръстоски сред тях. Но в последна сметка типът, който надвива и съумява да премине през всички тествания на времето, е Homo sapiens.

Ето част от човешките типове, предшествали появяването на актуалния човек и изчезнали окончателно във времето.

Australopithecus afarensis 
                             

Видът Australophithecus е един от най-известните прародители на актуалния човек. Australopithecus afarensis е прочут по-специално с открития през 1974 година скелет, който е наименуван Люси. Австралопитекът е живял преди 3 до 3,7 милиона години в Източна Африка. Този тип е имал дребна структура и дребен мозък. Височината им е варирала сред 96 и 165 см, а тежестта им е било сред 25 и 64 кг. Вкаменелости са открити в Кения, Етиопия и Танзания. Australopithecus afarensis се е хранил най-вече с растителна храна.

Homo habilis
                             

Homo habilis е първият ранен човешки тип (с жанр " хомо " ). Те произлизат от австралопитека. Той е живял преди към 1,4 до 2,3 млн. години в Южна и Източна Африка. Външният им тип е по-гладък и заоблен спрямо австралопитека, само че към момента са били по-малки от актуалните хора, като са тежали приблизително 75 фунта (34 кг). За разлика от своите прародители Homo habilis се е хранел с месо. Те са известни с това, че са създали редица принадлежности, откъдето идва и името им, което значи " умел човек ".

Homo erectus 



 

За разлика от предходния образец, съществуват многочислени вкаменелости на Homo erectus, датиращи отпреди сред 110 000 и 1,89 млн. години. Homo erectus е най-дълго съществувалият човешки тип, който в миналото е ходил на Земята. Те са имали по-големи тела и по-малки зъби от Homo habilis и са приличали повече на актуалните хора. Въпреки че са имали по-къси ръце и по-дълги крайници от нас. Имали са сходни с нашите размери - от към 4,9 фута (150 см) до малко над 6 фута (180 см), и са тежали приблизително 150 фунта (68 кг). Хомо еректус е първият човешки тип, който пътува отвън Африка.

Homo neanderthalensis 
                             

Вероятно най-известният остарял човешки тип, неандерталците са живели преди към 24 000 до 200 000 години. Тези квинтесенциални " пещерни хора " евентуално са най-близкият липсващ родственик на нашия тип. Неандерталците са били по-малки от актуалните хора, само че са имали доста крепко телосложение. Те са живели в Евразия по време на ледниковия интервал, тъй че са се приспособили към студеното време. Неандерталците са създали усъвършенствани оръжия и принадлежности, изработвали са облекла и са си построили заслон. Освен това са имали по-голям мозък и са били по-интелигентни от другите типове.

Неандерталците също по този начин са показвали признаци на просвета и духовни вярвания, в това число ритуални погребения, изкуство и даже музикални принадлежности. Неандерталците може и да са изчезнали, само че те са се кръстосвали със модерни неафрикански хора, тъй че техните геноми към момента са измежду нас.

Homo longi 

Homo longi, el nuevo linaje humano hallado en China
— ECOS DE THOT (@ecosdethot)
През 1933 година в Харбин, Североизточен Китай, е открит череп. Той е бил по-голям от този на актуалните хора, само че е имал съвсем квадратни очни ямки и дебели вежди. Наречен е " Човекът змей ". Едва през 2021 година учените го смятат за неповторим човешки тип. Вкаменелостта датира отпреди към 146 000 години. Хомо лонги като тип обаче към момента е обект на спор, защото някои учени настояват, че той е денисовски.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР