Безславно приключи обявената през януари 2020 г. обществена поръчка на

...
Безславно приключи обявената през януари 2020 г. обществена поръчка на
Коментари Харесай

Поръчката на БДЖ за 16 нови мотриси се провали

Безславно завърши оповестената през януари 2020 година социална поръчка на БДЖ за покупка на 16 нови електрически мотриси. Възложителят - " БДЖ пътнически транспорти ", изненадващо реши да приключи процедурата, и то безусловно в самия й край.  В претекстовете се изтъкват две причини - на финала бил останал единствено един претендент (добре познатата " Сименс " ) и тъй като неговата оферта надскачала предвидения за покупката бюджет -  246,8 млн. лв. (без ДДС). Интересно е дали ще последва оборване на прекратяването на състезанието. В момента тече 10-дневен период, в който решението на възложителя може да бъде обжалвано.

Миналата година процедурата потегли многообещаващо. Бяха подадени три предложения, все от известни производители на влакове - консорциум " Трейнс " с присъединяване на две австрийски сдружения на " Сименс ", обединяване на регистрирани в Полша сдружения на австрийската " Щадлер " и базираната в Румъния  " Алстом Феровиариа ". Тръжната комисия оцени техническите и ценовите оферти и реши, че всички дават отговор на изискванията, и предложения претендентите за доуточняване на детайлите по техните предложения и за възможни усъвършенствания в някои параметри (най-евтината оферта преди етапа на подобренията в действителност е на " Сименс " ).  

Но на поканата за финални договаряния на 21 януари т.г. откликва единствено обединяването " Трейнс " на " Сименс ". Другите не изпращат нито свои представители, нито пояснения за отсъствието. При този процес комисията отстранява неявилите се от надпреварата и предлага на " БДЖ -Пътнически транспорти "  да подписа контракт с единствения останал претендент. Но крайното решение е друго - предприятието закрива процедурата, без да избере реализатор. В претекстовете се показва, че не е добре да се подписа контракт с единствения участник, когато критерият за възлагане е " оптимално съответствие качество/цена "  - по този начин не можело да се направи съпоставяне с други оферти, с цел да се избере стопански най-изгодната. Освен това самотният участник бил предложил цена, надвишаваща плануванаъа планирана стойност за осъществяването на публичната поръчка, посочва държавното сдружение.

Тези претекстове обаче не са доста безапелационни. Факт е, че в хода на процедурата са били импортирани и други две предложения - те не са ли база за сравняване? А дали мотрисите на " Сименс " са недопустимо скъпи? В офертата на австрийците всъщност има три разновидността: 17 млн. лв. единичната цена при сключване на контракт за покупка на 9 електрически влака; малко над 18 млн. лв. за една мотриса - при договорка за шест броя; или 16,4 млн. лв. за една мотриса с подобрения по искане на възложителя, само че при поръчка на цялостната численост - 16 влака. Именно третият вид (общо 263 млн. лева), надвишава прогозната стойност на поръчката (246,8 млн. лева), само че другите два се вместват. Обърнете внимание - търгът е за доставка на ДО 6 мотриси -  което ще рече, че е била дадена опция на кандидат-доставчиците да се вместят в прогнозната цена, като предложат по-малко на брой, само че по-скъпи електрички.

Ако се гледа единствено цената на една мотриса, има и по-евтина оферта от тази на " Сименс "   - " Алстом Феровиариа " предлага своя машина за 14,8 млн. лева. Но иска галактическа сума за поддръжка и общата й оферта отива към 267 млн. лв. за 16 мотриси.

ОЩЕ СТРАННОСТИ

Прегледът на трите подадени предложения разкрива смайващи разлики в цената на гаранционната поддръжка, която също е част от предмета на публичната поръчка. Обединението на " Сименс "  е най-скромно - то е поискало единствено по 305,42 хиляди лв. на машина, което за 16 мотриси прави общо 4,887 млн. лв.. " Щадлер " са предложили гаранционен сервиз против единична цена 882,72 хиляди, или общо 4,887 млн. лв.. Румънската компания е записала в офертата си 1,81 млн. лв. за поправки, елементи, материали и труд за една мотриса, което прави съвсем 30 млн. лв. за 16 влака. Впрочем съгласно протоколите на комисията всеки от състезателите е бил поканен да отбрани своите цени. Фирмите явно са дали удовлетворителни уточнения, защото всички са допуснати до идващите етапи, включително и до стадия договаряния за възстановяване на офертите.

ПРОКОБА

Още предходната есен " Офнюз " предвижда, че търгът ще се провали. Източници на уеб страницата обяснили, че в БДЖ не желаят поръчката да отиде при " Сименс ". Ръководството на държавното дружество официално обяснявало, че влаковете, препоръчани от австрийците - " Дезиро ML ", отстъпват като улеснения и механически параметри на " Флирт " (на Щадлер)  и " Корадия " (призводство на  " Алстом " ). 

" БДЖ - Пътнически транспорти " има настоящ контракт със  " Сименс " - за доставка на 15 локомотива " Смартрон ". Част от тях към този момент се движат по линиите от София до Варна и Бургас, а от предприятието се похвалиха, че кръщават всеки от влаковете на български владетели и първите са " Кубрат " и " Омуртаг ".

 



Поръчката

Предметът на прекратената процедура е " Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени електрически мотрисни влака ", предопределени за обслужване на бързи /интерсити/ влакове за пътувания над 3 часа по главните жп линии на България. Прогнозната стойност е 246 787 878,93 лв. без Данък добавена стойност. Техническите условия са мотрисите да бъдат с 4 или 5 секции с нараснал комфорт за пасажерите, да има първа и втора класа вагони, както и места за трудноподвижни лица и детски колички, а също и видеонаблюдение, WI-FI и опция за кетъринг зона. Основни критерии за избора са цена на мотрисите, стойност на тяхната поддръжка и разноските за транспорт на единица пасажер. Срокът за осъществяване е 3 години.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР