Безработицата във Великобритания е на най-ниското си ниво от юни ...

Безработицата във Великобритания е на най-ниското си ниво от юни

Безработицата във Великобритания е на най-ниското си ниво от юни 2020 г.

Безработицата във Англия е на най-ниското си равнище от юни 2020 година Публикуваните данни могат да насърчат Английската централна банка още веднъж да увеличи лихвитеПрепоръчай (0)
Пазарът на труда във Англия е отбелязал следващ растеж през последното тримесечие на 2021 година, а равнището на безработица ненадейно се е свило, написа Bloomberg.

Броят на новооткритите работни места е повишен със 184 хиляди през декември, което е над упования ритъм на напредък, демонстрират данните на Националното статистическо бюро на страната. Безработицата е спаднала до 4,1% през тримесечието през ноември, което е най-ниското равнище от юни 2020 годинаИзточник: Bloomberg

Резултатите допускат резистентност на стопанската система, която би могла да насърчи Английската централна банка (АЦБ) да насочи напъните си към инфлацията. По време на последното си заседение през декември предходната година АЦБ изненадващо увеличи лихвите за пръв път от експлоадирането на пандемията. Инвеститорите чакат сходен ход и на 3 февруари 2022 година, когато следва идващото съвещание на представителите на финансовата институция, защото има риск инфлацията да надмине 6%, което е три пъти над целевото ниво на АЦБ.

„ Ако предположим, че рестриктивните мерки [против разпространяването на коронавируса] бъдат отстранени идната седмица, пазарът на труда може да означи още по-голям растеж, който би оправдал ястребовия ход на АЦБ преди Коледа “, счита основният икономист в KPMG UK Йаел Селфин.

"За АЦБ би било мъчно да устои на още едно повишаване на лихвите през февруари, в случай че има следващ растеж на новооткритите работни места през декември. Извън това, чакаме представителите на банката да бъдат по-внимателни със стягането на политика, до момента в който растежът на заплатите не престава да се забавя и действителните приходи на семействата са подложени на напън от инфлацията ", счита Дан Хансън от Bloomberg Economics

И въпреки всичко данните във вторник демонстрират още едно нарастване в броя безработни. Това изяснява за какво доста компании изпитват усложнения с намирането на чиновници и допуска затегнат пазар на труда, който би могъл да попречи на фирмите да се разраснат.

Броят на незаетите е повишен до 8,78 млн. души, което е нарастване от 66 хиляди души. Спрямо края на 2019 година е имало и 459 хиляди по-малко заети.Източник: Bloomberg

В естествени времена работната ръка би се нараснала през последните две години. Пониженията изясняват за какво има дефицит на работни места, до момента в който свободните позиции не престават да се усилват.

„ С всеки минал месец наподобява, че тези проблеми стартират да се утежняват, като възобновяване явно се забавя с появяването на омикрон “, сподели шефът на английския Институт за проучвания на заетостта (IES) Тони Уилсън. „ Слабото показване е провокирано от по-малкия брой възрастни хора, участващи в работната ръка, изключително по-малко възрастни дами и повече безработни заради дълготрайно влошено здраве “, изяснява Уилсън.

Броят на служащите от Европейския съюз (ЕС) в страната е намалял със 110 хиляди до 2,23 млн. в трите месеца до септември по отношение на предходното тримесечие.

Ръстът на заплатите се е забавил, каквито бяха и упованията, до 4,2 на 100. Това е спад по отношение на покачването от 4,9%, регистрирано през предходното тримесечие.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg