Безработицата в САЩ очаквано отбеляза първи от най-вероятно няколко поредни

...
Безработицата в САЩ очаквано отбеляза първи от най-вероятно няколко поредни
Коментари Харесай

Безработицата в САЩ отбеляза очакван ръст, но най-лошото предстои

Безработицата в Съединени американски щати предстоящо означи първи от най-вероятно няколко следващи скока. Според данните на държавното управление за март, равнището на безработица се е повишило с 0.9 процентни пункта до 4.4%. Проблемът със статистиката е, че тя се мери на 12-о число всеки месец. Следователно в нея не попадат 9.9 млн. души, които се записаха като безработни през последните две седмици.

Броят на хората, напуснали работните си места в частния бранш през последния месец, е 701 хиляди души. Икономистите чакаха броя да бъде с 600 хиляди души по-малко. Това е първото стесняване в броя на работните места в частния бранш от 10 години насам. Преди това безработицата беше на равнище от 3.5%, най-ниското от половин век насам, написа Bloomberg. Икономическото звено на изданието счита, че скоро показателят ще демонстрира 15%, а съгласно Джеймс Булард, президент на клона на Федералния запас в Сейнт Луис, цифрата може да стигне и 30% през настоящото тримесечие.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Само допреди месец стопанската система беше в изключително мощна форма и добавяше приблизително сред 100 и 200 хиляди нови работни места всеки месец. Освен стопански измерения, рецесията, подбудена от ковид COVID-19 ще има и политически последици. Силната стопанска система, борсови показатели и пазар на труда бяха измежду най-големите причини на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за преизбирането му. Сега стопанската система е пред исторически срив, който е отвън ръцете на Тръмп, въпреки президентът, Конгресът и Федералният запас да се пробват да смекчат удари посредством парични и фискални тласъци.

" Работници, на които са били платени даже няколко часа в първите дни на месеца, се броят като хора с работа, тъй че данните през март са единствено част от цялата картина на невижданата загуба на работни места във връзка с скорост и тежест. Загубите през април ще са най-малко 30 пъти по-големи и в статистиката ще влязат 20 млн. души. Безработицата ще скочи до към 15% през идващия месец ", написа в собствен отчет Bloomberg Economics.

Ранното докладване на данни изяснява и оптимизма измежду мениджърите, който се мери посредством показателя PMI. Той се покачва през март по отношение на февруари - от 39.1 до 39.8, само че сходно на всички останали индикатор в стопанската система, по всяка възможност ще претърпи пагубен срив при идващото статистическо отчитане на държавното управление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР