Безработица, липса на ваксини Covid-19 и преобладаващата икономическа ситуация са

...
Безработица, липса на ваксини Covid-19 и преобладаващата икономическа ситуация са
Коментари Харесай

Проучване: 33% в РСМ искат ЕС да натисне България, 7% са готови да се съгласят

Безработица, липса на ваксини Covid-19 и преобладаващата икономическа обстановка са най-належащите проблеми на хората в Република Северна Македония, само че те също са обезпокоени от неналичието на прогрес в присъединението към Европейски Съюз , оповестява Emerging Europe.

Според огромно национално изследване на публичното мнение, оповестено от Международния републикански институт (IRI), жителите на РСМ към момента в по-голямата си част поддържат присъединението към Европейски Съюз , само че от ден на ден се разочароват от бавния ритъм на напредъка.

Присъединяването към Европейски Съюз се радва на необятна поддръжка в страната от Западните Балкани ( 79% поддържат участието в Европейски Съюз ), само че единствено 32% считат, че Северна Македония е по-близо до присъединение към Европейски Съюз в този момент, в сравнение с през 2005 година

Това съставлява забележителен спад през последните три години . През 2018 година 57% от интервюираните считат, че Северна Македония е по-близо до Европейски Съюз, в сравнение с през 2005 година

IRI разяснява, че продължителният предприсъединителен развой и последните политически рецесии са повлияли негативно на убеждението на хората, че Северна Македония се доближава до участието в Европейски Съюз.

" Смяната на държавното управление през 2017 година и - изключително - подписването на Преспанското съглашение през юни 20218 година породи възторг измежду жителите , че пътят на страната към Европейски Съюз най-сетне е отворен ".

" Въпреки това френското несъгласие през 2019 година и в този момент българското несъгласие карат жителите да мислят, че присъединението към момента е надалеч от действителността . "
 България удостовери позицията си - РСМ да извърши Договора за добросъседство
България удостовери позицията си - РСМ да извърши Договора за добросъседство

Отворени сме за разговор при ценене на истината

Пътят на Република Северна Македония към Европейски Съюз претърпя няколко съществени спънки . Дългогодишен спор с Гърция за името на страната беше позволен от Преспанското съглашение, само че съвсем незабавно България насочва свои претенции .

През май Европейски Съюз допусна, че процесът на присъединение на Албания може да бъде обособен от този на РСМ, спомагателен удар върху държавното управление в Скопие .

България блокира започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз поради нерешени въпроси , свързани с език и национална еднаквост.

" Дискусиите в България се въртят към идентичността, въпроси, които са доста чувствителни и прочувствени за всички ", изяснява Илина Мангова от IRI.

В изследването, запитани какво би трябвало да направи Северна Македония във връзка с българското несъгласие , единствено 7% % поддържат концепцията страната да се съгласи напълно с българските претенции .

25% считат, че РСМ би трябвало да продължи разговора с България , само че без да заплашва позициите си, 33% обявиха, че Европейски Съюз би трябвало да окаже напън върху България , до момента в който близо една трета не оферират решение или отхвърлят да отговорят .

" Правителството би трябвало да бъде доста рационално и дипломатично , само че и да внимава да не наскърбява възприятията на хората си. Анкетата дефинира по какъв начин хората се усещат по тези въпроси и държавното управление би трябвало да откри и реализира заслужен компромис ", споделя Мангова.
 Португалия подвигна ръце: Не е пристигнало времето за начало на договаряния за участие на С. Македония и Албания
Португалия подвигна ръце: Не е пристигнало времето за начало на договаряния за участие на С. Македония и Албания

Португалия трансферира горещия картоф на Словения

В анкетата жителите на РСМ също демонстрираха угриженост за безработицата , дейностите на държавното управление с пандемията Covid-19 и икономическата обстановка като цяло.

Преди локалните избори, които се чака да се проведат през октомври , интервюираните също демонстрираха доста равнище на неодобрение от локалните управляващи и кметовете .

В северния град Тетово 62% от хората са доста недоволни от кмета Теута Арифи, а 43% са доста недоволни от общинския съвет. Само 9% са доста или ненапълно удовлетворени от кмета и единствено 12% от общинския съвет.

Резултатите са сходни в столицата Скопие - 23% са доста или ненапълно удовлетворени от кмета Петре Шилегов .

Въпреки тези ниски оценки на утвърждение , Мангова споделя, че към момента се чака гласоподавателите да гласоподават по обичайните партийни линии , без да има някаква забележителна смяна.

" Партиите съставляват изборни региони въз основа на етнически линии, което стеснява пространството за цивилен гласове. " Очаква се кметските места да останат измежду редиците на четирите най-големи политически партии заради значимостта на обединенията в етнически смесени общини.

" В етнически смесените общини обединенията са от решаващо значение за избирането на кмет. По този метод, даже в случай че един претендент не е подсилен от необятната общност в общината, само че тя или той са препоръчани от главните партии в тази община и опозиционният претендент не е доста конкурентен, тя или той може да бъде определен ", добавя Мангова.

На предварителни парламентарни избори , извършени предходната година, Зоран Заев, който подписа съглашението от Преспа с тогавашния си гръцки сътрудник Алексис Ципрас, бе върнат отпред на съдружно държавно управление , което включва неговите лични социалдемократи и Демократичния съюз за интеграция, една от партиите, която съставлява забележителното албанско малцинство в страната.

Коалицията обаче е нежна, единствено с двуместно болшинство в 120-местния парламент на страната .
 Луно, Луно, земьо македонска!
Луно, Луно, земьо македонска!

След като видяхме, че за РСМ е доста значимо да влезе в Европейски Съюз, за какво е този дебелоглав? И за какво толкоз РСМ държи на някаква историческа мегаизмислица
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР