Безпринципни, авантюристи, корумпирани лица, без особена перспектива в живота –

...
Безпринципни, авантюристи, корумпирани лица, без особена перспектива в живота –
Коментари Харесай

Агенти на ДС за извеждане: Безпринципни, авантюристи, корумпирани лица, без особена перспектива в живота

Безпринципни, авантюристи, корумпирани лица, без особена вероятност в живота – това са профилите на сътрудници на Държавна сигурност, която тя се подбирала за извеждане отвън страната. Условието е записано в Основни насоки на оперативната дезинформация с агентура, която извеждаме посредством изселване.

Документът е на Първо ръководство на Държавна сигурност (разузнаването, от 1969 година Първо основно ръководство, б.а.), а го разгласява онлайн. Освен изброените профили отделът в разузнаването на Държавна сигурност, претрупан с дейните и остри мероприятия, е показал и други характерности за асортимент на такава агентура. Сред тях са „ остаряла наша агентура, работеща с нас на компрометираща основа “, „ без обучение, [със] приблизително обучение, само че без хоризонт да запише ВУЗ “, „ без специалност, занаятчии “, „ националисти, репресирани от органите на Комитет за Държавна сигурност (на НРБ) “, [агенти] „ против възнаграждение “. Целта на Държавна сигурност е такива „ сътрудници “ да бъдат изселени в региони с военни обекти или да им се слагат задания по българската политическа емиграция и „ изменници на Родината “.

Документът е включен в сборника „ Държавна сигурност – дейни и остри мероприятия 1944-1991 “, издание на Комисията по досиетата, 2020 година

 ds-1.jpg

 ds-2.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР